07/02/2007 | Yazar: Murad Esin

Siyasi partiler 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için çalışmalarına şimdiden başladı. Yarışa Demokrat Parti’den aday adayı olan Barack Hussein Obama, Hillary Clinton’ın en güçlü rakibi. Amerika muhabirimiz Murad Esin’in haberi.

Başkanlık seçimlerinde farklı bir isim Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Siyasi partiler 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için çalışmalarına şimdiden başladı. Yarışa Demokrat Parti’den aday adayı olan Barack Hussein Obama, Hillary Clinton’ın en güçlü rakibi. Amerika muhabirimiz Murad Esin’in haberi.

KAOS GL - 02/02/2007

Murad Esin - ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 4 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken partilerin başkan aday adayları başkanlık yarışına şimdiden başladılar. Partinin üyelerinin belirlediği aday adayları önce kendi parti üyeleri tarafından oylanıyorlar.

En çok aday adayı olan parti Demokrat Parti. Şu ana kadar yaklaşık yedi tanınmış isim başkanlık için aday adayı olduklarını açıkladı. İçlerinde, Amerika dışında en çok tanınan aday Senator Hillary Clinton’ın da bulunduğu listede başkan adayı olma şansı yüksek olan bir isim daha var ki, o da Illinois Senatörü Barack Hussein Obama.



Senatör Obama, dünya tarafından fazla tanınan bir isim değil. Bu özelliği Amerikalılar için de geçerli. Ancak Senatör başkanlık yarışında olduğunu açıkladığı 16 Ocak’tan beri adı Hillary Clinton’la birlikte anılmaya başladı. Obama, Amerikan tarihindeki beşinci siyah senatör ve şu anda Amerikan Senatosu’ndaki tek siyah Amerikalı senatör olma özelliğini de taşıyor.

1961 Hawaii doğumlu Obama’nın babası Kenya asıllı, annesi de beyaz Amerikalı. Babasının adını taşıyan senatörün ilginç bir yaşam öyküsü var. O iki yaşındayken annesi babası ayrılıyor. Babası Kenya’ya dönerken annesi evlenip Endonezya’ya yerleşiyor. Anne tarafından büyükbabası tarafından yetiştirilen Obama, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Hawaii de geçiriyor. Colombia Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okuduktan sonra doktorasını da yapacağı Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiriyor. Anayasa hukuku profesörü olarak Senatör seçildiği 2004 yılına kadar da Chicago Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Anayasa Hukuku dersleri veriyor.

Senatör demokratik bir kişiliğe sahip. Irak savaşına karşı ve Amerikan askerlerinin en kısa sürede geri gelmesini savunuyor. Orta Doğu ve Afrika ülkelerini ziyaret etmiş. Etnik ve her türlü ayrımcılığa karşı. Senatör olmadan önce insan hakları ihlalleri ile ilgili davalara bakan bir hukuk bürosunda çalışmış. Karizmatik bir kişiliğe sahip. Sözleri hemen hemen tüm etnik kesimler tarafından kabul ediliyor. Konuşma ve ikna kabiliyeti iyi olan bir isim. Daha adaylığını açıklamadan önce yapılan anketlerde ismi ön sıralarda yer aldı. En son 18 Ocak’ta New Hampshire de yapılan kamuoyu yoklamasında ise Hillary Clinton ve John Edwards’ı geride bırakarak birinci sırada yer aldı. Senatörün aday olma sansı çok yüksek. Aday olunca başkan olma şansı rakiplerinden daha fazla.

Genelde geleneksel ve tutucu olan Amerikalılar için Barack Obama kabul edilebilecek bir isim. Çünkü sokaktaki Amerikalı bir kadın başkana henüz hazır değil. Etnik kimliği farklı ve rengi değişik biri onlar için daha çok kabul edilebilir, çünkü Amerikalıların tek bir etnik kimliği yok, hemen hemen herkesin annesi babası farklı bir milletten gelmekte. En azından bu nedenden dolayı bile Amerikalılar için Senatör kabul edilebilecek birisi, üstelik Anayasa Hukuku profesörü olması nedeniyle de kariyer anlamında rakiplerinin çok önünde.

Demokratik Parti’nin şehir kongreleri yapıldıkça durum daha da netleşecek. Ancak görünen o ki Senatör Barack Obama şansı çok yüksek bir isim.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam