28/05/2007 | Yazar: Lale Düşnar

Ankara’da yapılan 2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya Türkiye dışından da çok sayıda konuk katıldı. Ankara muhabirimiz Lale Düsnar, Fransa’dan Hervé Caldo ve Norveç’ten Anne Ross Solberg’le buluşmayı konuştu.

Batı gözüyle Buluşma Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Ankara’da yapılan 2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya Türkiye dışından da çok sayıda konuk katıldı. Ankara muhabirimiz Lale Düsnar, Fransa’dan Hervé Caldo ve Norveç’ten Anne Ross Solberg’le buluşmayı konuştu.

KAOS GL - 27/05/2007

Lale Düsnar

‘Uluslararası Medya Forumu/LGBT Medya’ oturumunda sunum yapan konuklardan Hervé Caldo, Paris LGBT Merkezi’nde yönetim kurulu üyesi. Kapılarını çalan her eşcinsele sosyal, psikolojik ve hukuki destek veren, eğitimden geçmiş gönüllülerin çalıştığı bu merkezde haftanın belli günleri ve saatlerinde sağlık bilgileri de veriliyor.

Hervé Caldo, daha önce İstanbul’u üç kez turistik amaçla ziyaret etmiş. 2005’te Lambda ile bağı olmuş, 2006 yılında da Sofya’da yapılan ILGA toplantısında Türk eşcinsellerle temas kurma imkanı bulmuş.

Buluşma’yı değerlendiren Caldo ‘Bu yıl ikincisini düzenlediğiniz Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için olağanüstü ve çok etkileyici sıfatlarını rahatlıkla kullanabilirim. Hele de bunu bu kadar kısa bir zaman diliminde başarmış olmanız çok önemli’ dedi.

Caldo ayrıca, ‘Öğrendiğim kadarıyla mücadeleye 90’li yılların ortasında başlamışsınız. Bizler şu an içinde bulunduğumuz noktaya gelmek için çok daha fazla zaman harcadık. Takdir ettiğim yayınlarınız, afişleriniz, ilginç video çalışmalarınız ve altyapısı sağlam internet ağınız. Çok profesyonelce çalışıp organize olmuşsunuz, iyi bir iş çıkarmışsınız’ açıklamasında bulundu.

Buluşmayı gerçekten son derece yararlı ve anlamlı bulduğunu belirten Caldo, ‘Seneye, üçüncü buluşmanızda da programımla çakışmaması durumunda aranızda olmak isterim. Her şeyden öte misafirperverliğiniz de etkileyici. Bir de güvenlik konusu var; etkinlik huzur içinde gerçekleşiyor. Tutucu bir kent olan Bursa’da olanları Liberation gazetesinden okuduklarımla takip etmiştim. Tabii orası İstanbul, Ankara gibi değil. Bu buluşmanın, güvenlik içinde yapılması da önemli’ dedi.

‘Farklılıkları göz ardı edip bir arada mücadele etmeliyiz’


*Anne Ross Solberg

Buluşmanın bir başka konuğu ise Norveçli araştırmacı Anne Ross Solberg’ti. ‘Homofobi Kıskacındaki Beden, Erkeklik-Kadınlık’ başlıklı oturumda konuşan Solberg, etkinliği son derece başarılı bulduğunu, hatta bu dopdolu program karşısında biraz da şaşırdığını söyleyerek bundan böyle Kaos GL ile her fırsatta ortaklaşmaya gitmede daha özenli davranacağını da belirtti.

‘Kadınları Seven Kadınlar’ başlıklı foruma da katılan Solberg, forumda tartışılan örgütlenme konusunda ‘Norveç’te hep eleştirel yaklaştığım bir konu Türkiye’de de karşıma çıkıyor: Benzer politik özelliklere sahip eşcinsellerin bir araya gelerek kendilerinden farklı olanları dışlama eğilimi. Bu, Norveç gibi bir ülkede çok fazla sorun teşkil etmeyebilir ama Türkiye gibi demokratikleşme süreci devam eden bir ülkede kimi farklılıkları göz ardı edip bir arada mücadele etmeye çalışmak çok önemli. Çünkü henüz aşılması gereken bir nicel sorun var ortada. Kaos’u bu anlamda yani kapsayıcılık ve herkesi kucaklama anlamında da başarılı buluyorum’ yorumunda bulundu.


Etiketler:
İstihdam