26/10/2018 | Yazar:

BBC; trans personeli desteklemek, yayın dilini kapsayıcı hale getirmek, yayıncılığındaki heteronormatif kültürle mücadele etmek için bir dizi reforma hazırlanıyor.

BBC’den heteronormatif kültürü değiştirmek için reform Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BBC; trans personeli desteklemek, yayın dilini kapsayıcı hale getirmek, yayıncılığındaki heteronormatif kültürle mücadele etmek için bir dizi reforma hazırlanıyor.

BBC, yayınlarında fark edilen ‘heteronormatif kültür’ üzerine harekete geçiyor.

The Irish News’ün haberine göre, personeli kaybetmemek ve genç izleyicilerle aradaki buzları eritmek amacıyla kurum içinde yapılacak değişiklikle, BBC personelinin kullandığı ikili olmayan zamirler doğrultusunda dil daha kapsayıcı olacak.

BBC raporuna göre, personellerini tanımlamaya yarayacak rozetler yardımıyla LGBT* personellerinin menfaatini geliştirmek için “heteroseksüel ittifaklar” ağı kurulacak.

Şirket içerisinde, özellikle dilde gelişen heteronormatif kültürün yarattığı korku ve LGBT personelin tam olarak desteklenmemesi nedeniyle harekete geçildi.

Bu, BBC’nin toplam işgücünün yaklaşık yüzde 11’ini oluşturan LGBT çalışanlarının dile getirdiği bir dizi endişeden sadece biri.

Diğer yandan BBC yöneticileri ise, işveren olarak yetenekli LGBT çalışanlarını korumak ve yayıncı olarak da daha genç bir kitleye hitap etmek için bu hamlede bulunduklarını söylüyor.

“Heteronormatif kültüre sahip bir kurum kitlesiyle buzları eritemez”

Radyo ve eğitim direktörü James Purnell şunları söyledi:

“Şu anda en büyük sorunlarımızdan biri genç izleyici kitlesi. Yakın tarihli bir YouGov anketinde 18-24 yaş arası gençlerin sadece yüzde 51’i kendilerini heteroseksüel olarak tanımladıklarını söyledi. Heteronormatif kültüre sahip olduğu görünen bir kurum, tüketicisi ya da çalışanı olarak, hedeflediği kitleyle buzları eritecek bir kurum değil.”

Kurum içinde anket yapıldı

Kurum içinde 300 LGBT personelle yapılan anketin sonuçları ise iyileştirmeye ihtiyaç duyulan alanları ortaya çıkardı: Kapsayıcı, ikiliksiz dil ihtiyacı, trans personele yetersiz destek ve “LGBTQ veya LGBTQ+’yı benimseme” gerekliliği.

Geylerin şirketteki LGBT topluluğunun en görünür üyeleri olduğu ve LGBT topluluğu içindeki ırk ve geçmiş deneyimlerin kesişme noktasının yeterince yansıtılmadığı endişeleri; ve daha görünür LGBT liderlere ihtiyaç olduğu talebi dile getirildi.

Stonewall Vakfı’nın desteğiyle, kurum içi LGBT sorunlarını çözmek amacıyla, BBC tarafından on çözüm önerisi hazırlandı.

BBC Pride başkanları Karen Millington ve Matt Weaver, “Umarız bu herkesin kendisini dahil hissetmesini sağlar – ister genderqueer, biseksüel, gey, lezbiyen, trans, non-binary, panseksüel, interseks, aseksüel, queer, questioning (kendini sorgulayan) ya da ally (müttefik)”

BBC’nin atacağı adımlar

Öneriler LGBT personellerinin menfaatini geliştirmek için “heteroseksüel ittifaklar”ın kurulmasını içeriyor.

LGBT personelinin profili, rol modeller sağlamak için yükseltilecek ve LGBT danışmanlardan oluşan bir sistem kurularak düşük kıdemli LGBT personele rehberlik edilecek.

Eğitim sağlanacak ve özellikle geçiş dönemi göz önünde bulundurularak, trans personeli destekleyecek sistemler uygulanacak.

Tüm personele e-öğrenme kursu verilecek. Farklılık, kaynaştırma ve bilinçdışı önyargı eğitimleri de LGBT bölümü içerecek.

Yayıncı aynı zamanda non-binary kimlikleri kapsadığından emin olmak için sistemlerini ve uygulamalarını da gözden geçirecek.

İçerik, akışkan cinsellik ve cinsiyetler de dahil olmak üzere, LGBT topluluğunun gerçek tasvirini vermeye çalışacak.

BBC, değişikliklerin bir sonraki adımının “tavsiyelere uygun bir bütçe temin etmek” ve ilerlemelerine dair üç ayda bir güncelleme sunmak olduğunu söyledi.

Radyo ve eğitim direktörü Purnell, “Yapabileceğimiz en açık ve en kapsayıcı kültürü yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

*Irish News’tan çevirdiğimiz haberde LGBT kısaltması kullanıldığı için haberde LGBTİ ya da LGBTİ+ yerine bu kısaltmayı koruduk.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret