29/04/2013 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

BDP Kadın Meclisi’nin dün Ankara’da gerçekleşen ikinci kongresinde Abdullah Öcalan kadınlara barış mesajı verdi.

BDP Kadın Meclisi’nde Öcalan’dan Kadınlara Barış Mesajı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
BDP Kadın Meclisi’nin dün Ankara’da gerçekleşen ikinci kongresinde Abdullah Öcalan kadınlara barış mesajı verdi. Öcalan, Kürtçe ve Türkçe okunan mesajında “ekonomik yaşamı, sosyal yaşamı, estetik yaşamı siz inşa edeceksiniz ve böylelikle biz vahşi erkekleri düzelteceksiniz” dedi ve kadınları barış sürecinde aktif olmaya çağırdı.
 
BDP Kadın Meclisi’nin 2. Olağan Kongresi’ne birçok kadın kurumu, siyasi partilerin kadın örgütü temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve Avrupa’dan,  Ortadoğu’dan ve güney Kürdistan’dan gelen kadın temsilcileri katıldı. Örgütlerin yanı sıra Türkiye’nin tüm illerinden BDP’li kadınların katılımıyla yapılan kongrede pek çok kadın kalabalık nedeniyle salona giremedi.
 
Divan başkanlığını Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin yaptığı kongrede kadın belediye başkanları, Roboskili anneler, barış anneleri ve gerilla anneleri de kaybettikleri çocuklarının fotoğrafları ile salonda yerlerini aldılar. Öldürülen kadın gerillalara adanan kongrede okunan Öcalan’ın mesajı şöyle:
 
"21. yüzyıl kadın devrimi olacaktır.
 
“Kadınların kendi program, örgüt ve yaşam tarzıyla kendilerini yeniden gerçekleştirmeleri ve bu temelde ilkeli yürümelerinin gereğine derinden inanıyorum. Buna yaşamlarını adamalarına büyük saygı gösteriyorum. Kadınların daha doğmadan erkeklerin karıları olmak yerine, halkın, sevginin, güzelliğin kadını olmaları gerekir.
 
“Barış dönemlerinde bu soylu erdemleri daha çok geliştireceklerine, kölece bağımlı değil, özgürlüğün güzelce sürükleyici gücü olacaklarına inanıyorum. Bu belki de 21. yüzyılın en sürükleyici devrimci çalışması olacaktır. Kadınlara karşı olan duygularımı sözlerle ifade edemem, hem kafamda hem de yaşamımda bir arkadaş olmaya çalıştım. Düşüncemle, irademle arkadaş olmayı doğru ortaya koydum.
 
“Kadınların örgütlenmesi en büyük umutlarımdan birisini oluşturmaktadır. Bu coğrafyanın tarih ve toplum gerçeğinde başlangıçta bir tanrıça kadar ileri olan kadının, günümüzde tamamen unutulup mezara gömülmekten beter bir duruma getirilmesi benim için her zaman temel bir sorun olmuştur. Bunun için büyük bir özgürlük mücadelesine giriştim. Bu temelde kadınla buluşmayı sağladım. Benim için kadın özgürlüğü topraktan, kültürden daha önemlidir. Kadınlara özgür bir yaşam yaratmak için uğraştım, uğraşıyorum.
 
“Kadınsız Yaşam Olmaz; Ama Mevcut Kadınla da Yaşanmaz”
“İradeniz dışında evliliklere izin vermemelisiniz. Kimsenin sizi mal gibi satmasına izin vermemelisiniz. Sizin yeriniz sadece eviniz değil. Siz her yerde olmalısınız, söz sahibi olmalısınız, her yerde kadınlar konuşmalı.  Kadın özgürlükçüsü olmak lazım. Kadına biçim vermeyi ahlaksızlık sayıyorum. Kadının xwedası gerekir. XWEDA kendi kendini doğurmadır. Özgür kadın bir güneş gibi doğar. Jin, Jiyan kelimeleri çok anlamlıdır. Kadınlar kudretli, özgür ve karar sahibi olmalıdır. Kadın değerli bir varlıktır. Jin, Jiyan kelimesi bunun için değerlidir.
 
“Kadınsız yaşam olmaz ama mevcut kadınla da yaşanmaz tezimi koruyorum. Kadın kendisini 5000 yıllık kölelikten arındırabilir. Kadınlar özgür yaşamın imkânlarını ortaya çıkarmak ve geliştirmek konusunda sonsuz bir güce sahiptir. Bütün yaşamı sosyal olarak ve estetik olarak siz belirleyeceksiniz. Ekonomik yaşamı, sosyal yaşamı, estetik yaşamı siz inşa edeceksiniz. Ve böylelikle biz vahşi erkekleri düzelteceksiniz. Yüce kadınlar birliği önemlidir. Ortadoğu kültüründe bu var. Hititler’e Sümerler’e gidin, kendinize güveneceksiniz. Sabrınız var, emeğiniz var, çekiciliğiniz var. Çalışmalarınızın temeline özgür kadın arayışını alın. Umutlu olun, emek harcayın. İnanarak yapın. Kadın temelli çalışma önemlidir. Kadınlara Ortadoğu’da öncülük ediyorsunuz, ancak bu şekilde lider olursunuz. Kadına saygı budur.
 
“Kadın özgürlük mücadelesi olmasaydı kadınlar köle olarak yaşamaya devam ederdi. Sakine’nin hayatı örnektir. Kadının özgürleşmesi Sakine’nin mücadelesidir. Sakine’nin hesabını sormalı, açığa çıkarmalısınız.  Şehit kadın kahramanlar var. Hepsi çok değerliydi, hepsini saygı ile anıyorum.
 
“Kadınların çektiği acılar en güzel yaşamı hak ettiriyor. Barış çabalarım onların özlemlerine yanıttır. Barış kadının en çok serpileceği bir dönemdir. Sürekli yoğun barış militanlığı yapılmalı. Kadının barış hareketine militan düzeyde katılması önemlidir. Barış ve demokrasi hareketlerine ilgi gösterin, öncülük edin, barış kadın işidir. Barış ve demokrasiye öncülük ederseniz militan bir kişilik yaratırsınız. Kadın insan haklarının ve demokratikleşmenin teminatıdır. Kadın eksenli olmayan gelişmeler başaramaz.
 

“Kadını özgür olmayan bir halk özgür olamaz. Kadın için sözümüz bitmedi.” 


Etiketler: kadın
İstihdam