04/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Av. Emrah Şahin: Hukuk dışı bir yıldırma eyleminin yanı sıra karakollara kadar uzanan bir işkence süreci söz konusu.

“Bekçi ve polis şiddetine karşı yaşamı savunacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Emrah Şahin: Hukuk dışı bir yıldırma eyleminin yanı sıra karakollara kadar uzanan bir işkence süreci söz konusu.

Ankara’da seks işçisi trans kadınlar, sistematik hale gelen bekçi saldırıları nedeniyle bir araya geldi.

Bekçilik uygulaması bir yıl önce hayata geçti. Silah kullanma yetkisi de olan bekçilerin sokaklarda “güvenliği” sağlama gerekçesiyle istihdam edildiği söylense de özellikle son zamanlarda Ankara Çankaya’nın Esat semtinde translara yönelik artan bekçi saldırıları bu iddiayı yalanlıyor.

Hukuk dışı bir yıldırma eylemi

Seks işçisi translara yönelik saldırıların ve hukuksuz müdahalelerin bekçiler dışında sivil polislerden de geldiğini KaosGL.org’a anlatan Avukat Emrah Şahin bu saldırıların son bulması için hukuki her yolun deneneceğini söyledi.

Şahin, “Saldırıların bekçi saldırısı dışında ayrıca sivil giyimli, sivil plakalı araçlarla gelen kişiler tarafından düzenlenmekte olduğu, siyah ve beyaz transporter ile gelen sivil polislerin seks işçilerini darp ederek araçlara zorla bindirip, karakola götürerek orada da darp ettiğine dair iddialar var. Bu konuda yapılabilecekler üzerine geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Elimizde bu araçların plakaları da mevcut. Hukuk dışı bir yıldırma eyleminin yanı sıra karakollara kadar uzanan bir işkence süreci söz konusu. Toplantımızdan sonra mağdurlar bu konunun üzerine gitme ve hukuki her yolu deneme konusunda daha kararlılar biz de dernek olarak her türlü desteği sunacağız” dedi.

Restoranda yemek yemek, köpek gezdirmek bile sorun

Pembe Hayat Derneği’nin haberine göre 10 Eylül gecesi bekçiler Libya Caddesi’ndeki bir restorana giden trans kadınları, yemeklerini yiyip evlerine dönene kadar restoran önünde bekledi. Benzer şekilde pembehayat.org’a konuşan bir başka trans kadın “köpeğimi tuvalete çıkardığımda bile durduruldum ve bir an önce eve gitmezsem cezai işlem uygulanacağı söylendi” dedi.

Translar haklarını konuştu

Pembe Hayat üyesi trans kadınlar bu saldırılara son vermek ve haklarını öğrenmek için 2 Ekim Salı günü bir araya geldi. Bekçi saldırı ve tehditlerine karşı hukuki mücadele vereceklerini dile getiren translar, ‘bekçi ve polis şiddetine karşı yaşamı savunacağız’ diyor.
Toplantıya katılan Av. Emrah Şahin transları yasal hakları konusunda bilinçlendirdi ve hukuki sürece dair bilgiler verdi.

Bekçiler?

KaosGL.org 2017 yılında LGBTİ+ hak savunucularına bekçi uygulamasını sormuş ve LGBTİ+ hak savunucuları bu uygulama ile sokaklarda ayrımcılığa uğrayacaklarını söylemişti.

Yazı dizisindeki haber ve söyleşiler şöyle:

Aman, bekçi!

“Bekçilerle mahallemizde dahi sokağa çıkamaz olacağız”

Bekçi olarak göreve başlayıp, “bekçi baba” olacaklar

Yeniden hayata geçen bekçilik sisteminin hukuki statüsü

‘Polisin yetişemediği yerde ihlalin adı bekçi’

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam