21/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet, Evrensel, Şok ve Yurt gazetelerinden haberler yer alıyor.

Belçika Onur Yürüyüşü, bir açılma ve heteroseksist din insanları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet, Evrensel, Şok ve Yurt gazetelerinden haberler yer alıyor.

Fotoğraf: Mark Cuvelier

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Cumhuriyet, Evrensel, Şok ve Yurt gazetelerinden haberler yer alıyor. Cumhuriyet gazetesinden Tayfun Atay’ın köşe yazısı, Evrensel ve Yurt gazetelerinin Belçika Pride haberi ile Şok gazetesinden bir açılma haberi.

Keyifli okumalar.

Nefse hâkim olmak!

Cumhuriyet gazetesinden Tayfun Atay, bugün 'Allah ruhumu diğer bedene koymuş Hocam!' başlıklı bir yazı hazırladı. Atay, Nihat Hatipoğlu’nun Sultanahmet Meydanı'nda canlı yayınlanan Ramazan programında bir soruya verdiği yanıtı ele alıyor.

Hatipoğlu kendisine, “Doğuştan bayan olarak gelmişim Hocam, ama kendimi erkek görüyorum da bunu nasıl yapıcam yani, erkek hissediyorum, bunun tedavisi var mı, bayanlardan hoşlanıyorum...” sorusunu yönelten kişiye nefsine hâkim olmasını, inancına ve aklına teslim olmasını salık verdi.

Tayfun Atay da yazısında Hatipoğlu’nun bu sözlerini sorunlu olarak işaretliyor ve şöyle devam ediyor: “Niyazım o ki gün gelir ‘Allah bedensel olarak öyle ruhsal olarak böyle; fiziksel olarak öyle duygusal olarak böyle yaratmış; bizde böyle kabul edelim, sevelim ve birlikte yaşayalım’ deme noktasına gelmeyende din adına sen öncülük yaparsın! Âmin!..”

Bir haber, iki gazete

Evrensel ve Yurt gazeteleri Belçika Onur Yürüyüşü’nü sayfalarına taşıdı. Haberi Evrensel gazetesi, “23. Onur Yürüyüşü Yapıldı” başlığı ile görürken Yurt, “Belçika Pride’ında Türk LGBTİ'ler” başlığı ile yer verdi.

Evrensel gazetesi, 23. Belçika Onur Yürüyüşü’nün başkent Brüksel'de yapıldığını ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın da bu yürüyüşe katıldığını belirtti. Timmermans’ın eşcinsellerin durumunu iyileştirmek için yapılması gereken çok şey olduğunu belirtitği sözlerine yer veren gazete, Nisan 2012'de, Belçika’da 32 yaşında bir eşcinselin öldürüldüğünü de hatırlattı.

Yurt gazetesi ise yürüyüşe katılan Türkiye’lilere mikrofon uzatıyor. Ayrıca Uluslararası Af Örgütünün Belçika'daki Türkiye Koordinatörü Jenny Vanderlinden’in "Türkiye, eşcinsel onuruna izin veren ilk ülkelerden biriydi ancak bugün yasaklandı” sözlerine de yer veriyor.

Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün’ünde açılan bakan

Şok gazetesi ise bugün “Fransız Bakan Eşcinsel Olduğunu Açıkladı!” başlıklı bir haber yayınladı. Elif Kızılçay imzalı haber, Fransa’da, Dijital Gelişmelerden Sorumlu Bakan Münir Mahcubi’nin eşcinsel olarak açılmasını haberleştirdi.

Gazete, Mahcubi’nin Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Gün’ü vesilesiyle açıklama yaptığını belirtiyor ve bu açıklamasının homofobik saldırıların yükselişte olduğu bir dönemde eşcinsellere daha fazla görünürlük sağlamaya yardım edeceğine dair ifadesine de yer veriyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam