23/10/2019 | Yazar: Ali Erol

Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıktı…

Belediye Meclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 4. İzmir Onur Yürüyüşü, 2016, Ali Erol / Kaos GL 

Belediyelerdeki AKP muhalefetinin “gökkuşağı” takıntısı bu kez de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kendini gösterdi.

Yerel seçimlerin ardından AKP muhalefetinin belediye meclislerinde siyaset aracı haline getirdiği “gökkuşağı” renkli “logo tartışmaları” İstanbul belediyelerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de gündemi oluşturdu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde yapılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı’nın üçüncü oturumunda AKP’lilerin “LGBTİ+ simgesi”ne benzettikleri Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun logosunun gökkuşağı renkleri tartışıldı.

“LGBTİ+ renkleri İzmirlilere saygısızlık”

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nun logosu üzerinden Belediye Meclisi’ne taşıdığı “LGBTİ+ tartışması”nda söz alan AKP Grubu’ndan Hüsnü Boztepe, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği logosuyla ile ilgili ben o zaman da söylemiştim; siz direkt LGBTİ+ olan renkleri koyacaksınız demiştim, burada da bu rengi görüyorum. Bunu İzmirlilere saygısızlık olarak görüyorum” diye konuştu.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nun logosunu “LGBTİ+ simgesi”ne benzeten AKP Grubundan Dilek Yıldız Büyükdağ ise “amaç kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımı denilirken yapılan logo çalışması maalesef farklı grupların logosuyla aynıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin AKP Parti İzmir Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “yorum” gerekçesini şöyle açıkladı: “Toplum yapımıza zarar verecek bazı hususların bu çatı altında konuşulmamasını gerektiğini açıkladık. Bazı simgeler toplumda özel yerlere sahip olduğu için ve o simgelerle başka mesajlar verilmesi ve başka yerlere gitmemesini istediğimiz için yorum yapıyoruz.”

“Çok ses, çok renk, çok nefes”

CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, AKP’li Belediye Meclis Üyelerinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu logosuna yönelik eleştirilere, “Logomuz çok güzel, özellikle İzmir’de cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalkması için çalışmalar yapıyoruz. Sizin seçim kampanyasında kullandığınız ‘Çok ses, çok renk, çok nefes’ sloganıyla örtüştüğünü düşünüyorum” karşılığını verdi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonunda güzel çalıştıklarını aktaran CHP Grubundan Nilay Kökkılınç ise Renkten korkmamak lazım. Devlet tiyatrosunda aynı renklerde bayraklar sallanıyor” diye konuştu.

SonKaleİzmir gazetesinin aktardığına göre, “CHP ile AK Parti arasındaki LGBTİ+ gerginliği Başkan Tunç Soyer’in araya girmesiyle son buldu.”  

Tunç Soyer, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde yarışan belediye başkan adaylarına LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla hazırlanan “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni”ni imzaladı ve seçimi kazanarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Seçimlerin ardından kendisini ziyaret eden İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’ni ağırlayan Başkan Tunç Soyer, “LGBTİ+’ların kentte daha huzurlu ve mutlu yaşaması için elimden geleni yapacağım” açıklaması yaptı.

belediye-meclislerinde-lgbti-tartisma-sirasi-izmir-de-1

“Gökkuşağı renkleri üzerinde bir kadın ve bir erkek figürü”

İzmir yerel basınından ÖncüŞehir, SonKaleİzmir, GündemeBakış “Belediye Meclisi’nde LGBTİ+ tartışması”na geniş yer verirken, gene yerel basından Yeni Asır ise AKP’li belediye meclis üyelerinin eleştirileni öne çıkardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda yaşanan “LGBTİ+ logosu” tartışmalarını Milliyet, Karar, Yurt gazeteleri de paylaştı.

İzmir yerel basınından İzGazete köşe yazarı Cihan Samgar, “Renklere tahammülsüzlük her yerde” başlıklı köşesinde, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, bu logoyu seçerek İzmirlilere nasıl bir ‘saygısızlık’ yapmış açıkçası anlayamadım” diye yazdı:

“Logoda, gökkuşağı renkleri üzerinde bir kadın ve bir erkek figürü var. Aralarında ise ‘eşittir’i simgeleyen iki paralel çizgi var. Muhtemelen tepkilerin hedefi kadın ve erkek figüründen ziyade gökkuşağı renklerineydi. Renklere, farklılıklara tahammülsüzlüğü bu kadar aleni ifade eden başka bir siyasi gruba daha önce rastlamadım.” 


Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı
İstihdam