29/11/2010 | Yazar: KAOS GL

DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri'nin yan etkinliği olarak düzenlenen "Hangi İnsan Hakları" etkinliği, 8-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Belge Belge Erkek Şiddeti Beyazperdede Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri'nin yan etkinliği olarak düzenlenen "Hangi İnsan Hakları" etkinliği, 8-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
 
Etkinliğin bu seneki ana teması, "Kadına yönelik şiddet ve onunla mücadele biçimleri". Programda kadına yönelik şiddete dikkat çeken belgeseller, önemli konuklar, aktivist film üreten kolektiflerle söyleşiler, panel ve gündelikçi kadınlarla ilgili bir forum ve tiyatro etkinliği de yer alıyor.
Etkinlik kapsamında gösterilecek filmler arasında son 15 yılını ev hapsinde geçirdikten sonra geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuşan Burmalı kadın lider Aung San Suu Kyi'nin hayatının konu edildiği " Burma'nın Korkusuz Leydisi" ve Filistin'de bir İsrail buldozerinin altında kalarak can veren Rachel Corrie'nin hikayesinin anlatıldığı "Rachel" da var.
 
Aile içi şiddet ve çocuk hakları beyaz perdede
Etkinlik kapsamında Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmlerden biri de Locarno başta olmak üzere bir çok saygın festivale seçilen İsveç yapımı "Geçmiş Seni Çağırıyor" (Blood Calls You). Filmde yönetmen Linda Thorgren bir Kübalı erkekle yaşadığı sorunlu evliliği ve bizzat maruz kaldığı aile içi şiddeti anlatıyor.
 
DOCUMENTARIST'in konuğu olarak haziranda İstanbul'a gelen Eyal Sivan'ın son filmi "Yafa, Portakalın Otomatiği", İran'da şiddete maruz kalan kadınların konu edildiği "Kefene Sarılı Kadınlar" (Women in Shroud), etkinlikte yer alan filmlerden bazıları...
 
Etkinlik kapsamında ayrıca Çocuk Gelin (Little Bride), Kasım (November), Kabil'de Savaş ve Aşk (War and Love in Kabul), Toprağa Gömülü Kalem (Unearthning the Pen), Savaşın Kızları (The Girls of the Ruins), Düğünler ve Bebek Bezleri (Weddings and Diapers), Kızgın Kan (Heated Blood), 12 Eylül (September 12), Oğlunuz Erdal, Kadınlar Grevde, Travestiler adlı filmlerin gösterimleri de gerçekleştirilecek.
 
Etkinliğin "Çocuk Hakları Serisi"nde gösterilecek kısa filmler ise Alexandra (Bosna Hersek), Anna (Arnavutluk), Antanas (Lithuania), Cheyenne (Almanya), Godelieve (Belçika), Mustafa (Türkiye) ve Said (Hollanda).
 
Paneller ve yan etkinlikler
Etkinlik kapsamında, kadın cinayetlerine dikkat çekerek kadına yönelik şiddetle mücadele yöntemlerinin tartışılacağı bir de panel düzenlenecek. Ayrıca gündelikçi kadınların katılımıyla bir forum tiyatro etkinliği de hayata geçirilecek. Türkiye'de aktivist filmlere imza atan kolektifler ise üç gün boyunca Tütün Depo'sunda kendilerini tanıtıp son ürünlerini paylaşma şansı bulacak.
 
Hollanda Başkonsolosluğu'nun işbirliği, İsveç Başkonsolosluğu ve Friedrich Ebert Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen etkinlik kapsamındaki tüm gösterimler Dutch Chapel, Cezayir ve Tütün Deposu'nda ücretsiz olarak izlenebilecek.

 
* Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam