13/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Yazar Belma Fırat, Açık Radyo’da yayımlanan “Önce Sağlık” programında lezbiyen, biseksüel ve trans kadınların karşılaştığı ayrımcılık, homofobik nefret suçları ve heteroseksizmin edebiyatla ilişkisi hakkında konuştu.

Belma Fırat Açık Radyo’da “Buse’ye ses ver” dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yazar Belma Fırat, Açık Radyo’da yayımlanan “Önce Sağlık” programında lezbiyen, biseksüel ve trans kadınların karşılaştığı ayrımcılık, homofobik nefret suçları ve heteroseksizmin edebiyatla ilişkisi hakkında konuştu.

Belma Fırat

Açık Radyo’da yayımlanan Betigül Öngen, Ayşegül Tözeren ve Selim Badur’un hazırlayıp sunduğu “Önce Sağlık” programının 8 Mart konuğu Belma Fırat oldu. Öykülerinde toplumsal cinsiyet temsillerine karşı koyan kadınlara sıklıkla yer veren Belma Fırat programda da edebiyat ile ikili cinsiyet sistemi ve heteroseksizm ilişkisini eleştirdi.

Transfobik cinayete transfobik savunma!

Programda trans cinayetlerindeki artış da gündeme geldi. Fırat, “Trans kadın cinayetleri maalesef ilgisizlikle karşılanıyor. Kadın örgütleri tarafından da yeterince sahiplenilmiyor. Sahiplenilse de toplumda ses getirmiyor. Özgecan cinayetinde olduğu gibi empati yaratmıyor ama yaratmalı! Erkeklerin bu transfobik nefret cinayetlerinde kullandıkları bahane de transfobik bir savunma… Ve bu hafifletici bir sebep gibi karşılanıyor. Böyle olmamalı dedi.

Fırat programda, cinsiyet geçiş operasyonu için hastaneye sevki verilmemesinin ardından başladığı ölüm orucunu sürdüren trans kadın mahpus Buse’nin sağlık hakkının ihlal edildiğini de söyledi ve Buse’nin nezdinde transların gasp edilen haklarına da değindi.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

Belma Fırat kimdir?

Yazar Belma Fırat, Kaos GL Derneği’nin bu yıl on üçüncüsünü düzenlediği Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın jüri üyelerinden.

Yazarın Kaos GL’nin Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda ödüle değer bulunan öyküleri ile çeşitli derleme kitap ve dergilerde yer alan öykülerinin bulunduğu ilk kitabı “Alışın, Burdayız”ı, hizaya sokulmak istemeyenleri anlattığı “Kuyuda” isimli öykü kitabı izlemişti. Tüm kitapları NotaBene tarafından yayınlanan Fırat’ın son kitabı “Bugün Anne gibi Değilim” inşa edilen cinsiyeti, kadınlığı sorgulayan öykülere yer veriyor.


Etiketler: medya
İstihdam