19/09/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin yayımladığı “2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”nda nefret suçu mağduru eşcinsel ve biseksüel kadınlar anlatıyor.

“Beni sürekli tetikte biri yaptı…” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin yayımladığı “2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”nda nefret suçu mağduru eşcinsel ve biseksüel kadınlar anlatıyor.

Nefret suçları, bir kişi ya da gruba, inancı, politik görüşü, cinsiyeti, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği gibi nedenlerle, farklı biçimlerde zarar verme amacıyla saldırılması sonucunda oluşan suçlar olarak tanımlanıyor.

Bu suçlar, mağdurlarını “eylemleri değil var oluşları nedeniyle” hedef aldığından, diğer suçlardan yapısal olarak ayrılırlar

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dayalı nefret suçları ise zaten görünmez olan LGBTİ +’ları nefret suçlarından korunmak için daha da görünmez olmaya iterek, varoluşsal bir tehdide dönüşebiliyor.

Kaos GL Derneği, bu amaçla lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük nefret suçlarını raporluyor. Kaos GL’nin yayımladığı “2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”na göre eşcinsel ve biseksüel kadınlar nefret saldırısının ardından kaygılarının arttığın ve güven duygularının zarar gördüğünü belirtiyor.

Sözü 2018 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması’na katılan eşcinsel ve biseksüel kadınlara bırakalım.

Artan güvensizlik

Sosyal medya aracılığıyla hakaret ve sözlü saldırıya maruz kalan bir biseksüel kadın, “Olaydan sonra sürekli sakinleştirici içmem gerekiyordu, hiç uyuyamıyordum ve sürekli ağlıyordum” diyor. Fiziksel şiddet mağduru bir biseksüel kadın ise güvensizlik duygusunun arttığını şöyle aktarıyor; “Güvensizlik ve nefret duygum arttı. Polisten bile böyle muamele görürseniz ülkenizi nasıl seversiniz.”

Benzer ifadeler, sözlü saldırı mağduru bir biseksüel kadından geliyor; “Dışlanmışlık ve çaresizlik hissi yoğunlaştı. Ait olamama, olmak için neden çaba sarf etmen gerektiğini bilememe…”

Tekrarlar mı?

Cinsel saldırı ve fiziksel şiddet mağduru bir lezbiyen saldırının tekrarlanmasından duyduğu endişeyi şöyle anlatıyor; “Hâlâ rüyalarıma giriyor. Hâlâ bana tecavüz etmeye çalıştığını görüyorum. Sokağa çıkarken korkuyorum. Sevgili yapamıyorum. Bir ilişi kuramıyorum. Korkuyorum. Bana zarar verilmesinden korkuyorum.”

Hakaret ve sözlü saldırı mağduru bir lezbiyen ise, “Tedirginim. Tekrar böyle bir sözel linçe maruz kalır mıyım veya şiddete dönüşür mü, yurttan atılır mıyım aileme haber verirler mi; sürekli bunları düşünüyorum.”

Cinsel taciz mağduru bir lezbiyen sürekli tetikte olduğunu söylüyor; “Korkmuş, bastırılmış ve tehdit altında hissettim ve beni sürekli tetikte biri yaptı.”

2019 Nefret Suçları Araştırması sürüyor!

Kaos GL, 2019 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırma sonuçları rapor olarak yayınlanacak.

Araştırmaya katılmak için buraya tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam