06/02/2019 | Yazar:

Genç LGBTİ+, SHU-Der İzmir ve Kaos GL, İzmir’de sosyal hizmet uzmanlarına yönelik LGBTİ+ farkındalık etkinliği düzenledi.

“‘Benim hiç LGBTİ+ danışanım olmuyor!’ cümlesi heteronormativite ve ayrımcılık temellidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+, SHU-Der İzmir ve Kaos GL, İzmir’de sosyal hizmet uzmanlarına yönelik LGBTİ+ farkındalık etkinliği düzenledi.

Genç LGBTİ+, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi ve Kaos GL’nin birlikte düzenlediği “Sosyal Hizmet Uzmanları’na Yönelik LGBTİ+ Farkındalık Etkinliği” 2 Şubat Cumartesi günü, Genç LGBTİ+’nın yeni ofisinde gerçekleşti.

Etkinliğe farklı kurum ve üniversitelerden; sosyal hizmet uzmanları ve sosyal hizmet bölümü öğrencileri katıldı. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramlarının, LGBTİ+ farkındalığı barındıran sosyal hizmet uygulamasının konuşulduğu etkinlikte, haritalama uygulamaları yapıldı.

“Sünnet sadece kişinin vücuduna değil aynı zamanda cinselliğine müdahaleyi de kapsıyor”

Genç LGBTİ+ Derneği’nden Şimşek Yiğit Yücel, gruba öncelikle Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı “Heteroseksüel olduğunuzu ne zaman fark ettiniz?” isimli videoyu izletti ve bu videoyu katılımcılara tartıştırdı.

Toplumun “normallik” algısını irdeleten Yücel, cinsel yönelim ve cinsiyet kavramlarını açıklayarak sunumuna devam etti. Kavram açıklamalarının yanı sıra kavramların sosyal boyutlarına da değinen Yücel, “sünnetin” kişinin sadece vücuduna değil aynı zamanda cinselliğine müdahaleyi de kapsadığını aktardı.

“Ben geyleri çok seviyorum, bir gey arkadaşım olmasını dilerdim”

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi maddeleri üzerinden LGBTİ+’ların maruz bırakıldıkları ayrımcılıkları irdeleyen Kaos GL Derneği’nden sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş, risk ve ihtiyaç analizini iyi yapmanın öneminden bahsetti.

“Benim hiç LGBTİ+ danışanım olmuyor veya ben geyleri çok seviyorum, bir gey arkadaşım olmasını dilerdim” gibi sözlerin de heteronormativiteden ve ayrımcılık temelinden doğduğunu belirten Arkadaş, LGBTİ+’larla çalışırken kişinin LGBTİ+ olmasının kimliğinin tamamını oluşturmadığının altını çizdi.

LGBTİ+’ların aynı zamanda kadın, ergen, çocuk, müdür, öğretmen gibi kimliklerinin olabileceğini, diğer statülerinin unutulmadan çalışılması gerektiğini ekledi. Tüm bunların yanı sıra sosyal hizmetin halihazırda heteroseksüel yapısı nedeniyle LGBTİ+’ları kapsamadığının altını çizen Arkadaş, bu nedenle LGBTİ+’larla sosyal hizmetin ayrı bir uygulama olarak konuşulduğunu vurguladı.

“Haritalamak soruna nereden ve nasıl müdahale edileceğini bulmayı kolaylaştırıyor”

Vaka haritalamanın önemini ve getirilerini aktaran sosyal hizmet uzmanı Emrah Kırımsoy, vakayı haritalamanın vakadaki ihmalleri zamansal bir akış şeklinde değil ihmaller örgüsü şeklinde görmeyi sağladığına değindi.

Sunumun ardından katılımcılar gruplar halinde örnek vaka üzerinden Kırımsoy moderatörlüğünde haritalama çalışması yaptı. Çalışmanın sonunda gruplar kendi haritalarını anlattı.

Haritalama yapmanın soruna nereden ve nasıl müdahale edileceğini bulmayı kolaylaştırdığını ifade eden katılımcılar, bu yöntemin alanda çok işlevsel olabileceğini düşündüklerini belirttiler.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
nefret