10/08/2009 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır ve Ankara’nın ardından üçüncü buluşmasını Hakkâri’nin Berçalan Yaylası'nda gerçekleştiren Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu'nun "Sıfır Noktasında Barış Nöbeti’ne katılan Türkiye'ni

Diyarbakır ve Ankara’nın ardından üçüncü buluşmasını Hakkâri’nin Berçalan Yaylası'nda gerçekleştiren Barış İçin Kadın Girişimi Koordinasyonu'nun "Sıfır Noktasında Barış Nöbeti’ne katılan Türkiye'nin dört bir yanından kadınlar gece boyunca Hakkâri dağlarını sesleriyle inletti.

Etkinliğe, DTP'li Kadın Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gülten Kışanak, DTP'li kadın belediye başkanları ve il genel meclis üyeleri, 2 gün önce cezaevinden çıkan 2. Barış Grubu Üyesi Aysel Doğan, TTB MYK Başkanı Hülya Biken TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Tüm Bel Sen MYK Üyesi Gülser Erken, Halkevleri, SDP MYK Üyesi Yeşim Ergen, Sanatçı İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Şebnem Sönmez, Gülçin Satarcıoğlu, İpek Erdem, Gazeteciler İnci Hekimoğlu ve Berat Günçıkan, Kardeş Türkülerin Kadın Solistlerinden Ayşen Kolivar ile Selda Öztürk katıldı.
 
Kadın buluşmasına ayrıca EHP, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kaos GL, Eğitim-Sen, Türkiye Barış Meclisi, EKD, Eskişehir Kadın Platformu, KAMER Van ve Hakkâri temsilcilikleri, Emekli Sen, Anti Kapitalistler, İmece Kadın Evi, Ekin Ceren Kadın Evi, Özgürlükçü Sol Hareket temsilcileri, Yapı Yol Sen üyelerinin de aralarında bulunduğu çeşitli kadın örgütlerinin yanı sıra yüzlerce araçlık konvoy halinde bine yakın kadın katıldı.
 
Hakkâri ve Van Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan çadırların ve sahnenin bulunduğu alana geçen kadınlar burada yakılan büyük ateşin etrafında bir süre Hakkârili kadınlarla sohbet etti. Kadınlara seslenen DÖKH Üyesi Yıldız Aktaş, "Barış için sesimize ses vermeye gelen kadınları binlerce kez selamlıyoruz" dedi. Yüksek rakımlı yaylanın soğuğuna rağmen, farklı kültür ve renklerden kadınların kısa sürede kaynaşması, renkli görüntülere sahne oldu.
 
Barışı paylaşmak

Sahneye ilk çıkan Kardeş Türküler grubunun Kadın Solistlerinden Ayşe Kolivar ve Selda Öztürk, barış için Berçalan'da olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek geldikleri sahnede, Kürtçe seslendirdikleri klamlar büyük alkış aldı.
 
Kadınları barış nöbetinde yalnız bırakmayan Elveda Rumeli dizisinin oyuncularından ve Tiyatro Sanatçıları Şebnem Sönmez, Gülçin Santırcıoğlu ve İpek Erdem, alkış ve sloganlarla sahneye çıktı. "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla karşılanan Sönmez, "Sizinle birlikte bu kadar anlamlı bir dileği 'barışı' paylaşmaktan çok mutluyum. Kadınlar olarak barış için çalışmaya sizinle birlikte devam edeceğim" diye konuştu. Sanatçı Santırcıoğlu da, "Burada sizinle geç kalmış bir buluşmayı yaşadık. Burada bu yaylada sizinle daha güzel günleri görebilmenin umudunu taşıyorum" dedi.
Sanatçı İlkay Akkaya yoğun sevgi gösterileriyle çıktığı sahnede, ilk kez geldiği Hakkari'de böyle anlamlı bir buluşmasının içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Şimdi barışı birlikte getirmenin zamanı" şeklinde konuştu. Akkaya konuşmasının ardından Adıyaman türküsünü alanı dolduran kadınlarla birlikte söyledi.
 
Ardından sahneye gelen Yasemin Göksu ise 7 yıl önce bir konser için geldiği Hakkari'de Berçalan Yaylası'na kaçak çıktığını ve ardından gözaltına alındığını hatırlatarak, "Kim derdi ki bir gün bu yaylaya hep beraber hem de bu insanlara yıllardır kendi topraklarını yasak eden sistemin desteğiyle çıkacağız. Kürtler bu savaşta kendi dil, kimlik ve özgürlük mücadelesi için çok bedel ödedi" dedi. Göksu, duygulu konuşmasının ardından Aldı Gitti isimli şarkısını seslendirdi.
 
Lazca barış mesajları

Karadeniz'den gelen Delepe Neno ve Helesa isimli kadın grupları, seslendirdikleri Lazca parçalar ve yaptıkları konuşmalarda, halkların kardeşliği ve barış mesajları verdi.
 
Grupların ardından sahneye çıkan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe, yıllardır Kürt bölgesinde süren çatışmalarda kadınların acılara tanıklık ettiğini ve Kürt kadınlarının barış çığlıklarını iyi anladığını belirtti. Savaşın sadece insanlara değil doğaya da çok şey kaybettirdiğin dile getiren Contepe, hâlâ ormanların yakıldığını belirterek, kadınlara "Size bu gün için bir fidan getirdim Berçalan'a dikmek için ama bir gün bu savaşı bitirdiğimizde ve barış geldiğinde bu dağları hep beraber ormana döndüreceğiz" dedi.
 
Barış nöbeti sona erdi

Soğuğa rağmen sohbet ve halaylarla geceyi geçiren kadınlar, sabahın erken saatlerinde güneşin doğuşunu hep birlikte izledi. Kadınlar, basın açıklamasıyla nöbetti sonlandırdı.
 
Basın açıklamasında konuşan Prof Dr. Büşra Ersanlı, çatışmaları en derinden yaşayan kadınlar olarak barış mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. "Bu toprakların doğusunda, batısında, güneyinde ve kuzeyinde yıllardır çok büyük acılar yaşandı" diyen Ersanlı, her ölümün kadınların ömürlerinden aylar yıllar götürdüğünü ifade etti. Bin bir emekle büyüttükleri çocuklarının isimlerini Jiyan ve barış koyan annelerin her gün savaşa bir kurban vermekten bıktığını ifade eden Ersanlı, "Savaş önce barış ve jiyanlarımızı elimizden aldı. Barış en çok biz kadınlara lazım" dedi. Ersanlı, bir kez daha barışın mümkün olduğuna kadınların tüm kalbiyle inandığını ifade ederek, ölümlerin durması, silahların susması için kadınların bir an önce barışın gelişmesini istediklerini belirterek, barışın mücadele ile kazanılacağına dikkat çekti. Ardından alkış, slogan ve zılgıtlarla eylemine son veren kadınlar, daha sonra araçlarla şehir merkezine hareket ederek nöbet eylemine son verdi.(AE)


Etiketler: kadın
İstihdam