15/12/2010 | Yazar: Murat Çınar

Senato ve Temsilciler Meclisi bu kararı alırken Roma’da öğrencilerin başı çektiği şiddetli çatışmalar çıktı 

Berlusconi’ye güveniyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Senato ve Temsilciler Meclisi bu kararı alırken Roma’da öğrencilerin başı çektiği şiddetli çatışmalar çıktı 

Öğrencileri mücadele ve eylemler bekliyor halen. Üniversiteleri yerlebir edecek ve özelleştirme yolunu sonuna dek açacak olan Gelmini ‘reformu’ güven oylaması sonrasına bırakılmıştı…
Öncelikle sabah saatlerinde 162 senatör hükümete güven oyu verdi bu arada 135 senatör karşı oy kullandı ve 11’i ise çekimser kaldı. Öğleden sonra İtalya saati ile iki buçukta bu sefer Temsilciler Meclisi oyları da sayıldı ve Berlusconi’nin koalisyon hükümetini yürütmeye 311’e karşı 314 oy ile devam edileceği anlaşıldı. Aslında durum bazı partiler için evdeki hesabın çarşıya uymadığını anlamalarına yaradı ki bu da bir anda Meclis’in karışmasını sağladı. Soldan sağa ve sağdan sola merkezden her iki kanata kaymalar başlarken hal yerini itişmelere, küfürlere ve yumruklara bıraktı. Berlusconi güven oyu sonrası merkez partilerine bilhassa UDC’ye (Merkezciler Birliği) mevcut koalisyonu genişletme amacıyla kendilerine katılma çağrısında bulundu. UDC başkanı Pierluigi Casini ise Berlusconi ile olası bir ortaklığın artık çok geç olduğunu zamanında kendisini dinlemediğini belirtti. Öte yandan IDV (Değerlerin İtalyası) partisi genel sekreteri Antonio Di Pietro oylama ardından konuşma yaparken Berlusconi meclisi terk etti.
 
Berlusconi dışarı çıkarken aslından ondan da önce yüz bine yakın İtalyan ve göçmen Roma sokaklarındaydı. Başta CGIL, FIOM, FLC ve taban sendikaları olmak üzere bir çok siyasi parti, öğrenci, göçmen, işsiz ve depremzedeler Roma’ya aslında hükümetin düşeceği umudu ile kutlama amacıyla gelmiş ve başkentte seslerini yükseltmek istemişlerdi. Aynı zamanda İtalya’nın bir çok kentinde (Torino, Milano, Bari, Palermo, Genova, Bologna, Parma, Napoli, Floransa ve Venedik) demir yolları işgal edildi, meydanlarda oturma eylemleri ve sokaklar trafiğe kapatılarak kortejler yapıldı. Torino’da gerçekleşen eylem sırasında Berlusconi’nin başkanlığını yaptığı PDL (Özgürlükler Halkı Partisi) yönetim binası taşlandı. Napoli, Floransa, Parma, Bologna, Bari, Genova’da bilhassa üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri, işçiler, kadın hakları savunucuları ve göçmenlerin oluşturduğu kortejler sokakları işgal etti, köprüler trafiğe kapatıldı ve bir çok binanın tepesine çıkılarak afişler sarkıtıldı. Palermo’da ise göstericiler merkez tren istasyonunu işgal ettikten sonra uluslararası havalimanında piste girerek uçuşların bir süre aksamasını sağladılar. Milano'da ise Borsa ile bir çok banka şubesi geçici olarak işgal edildi.
 
Durumun en sıcak olduğu anlar güven oyu alınmasından sonra Roma’da yaşandı. İlerleyen saatlerde göstericileri Piazza Del Popolo’da sıkıştıran polis, jandarma ve mali polis ekipleri minibüslere ara sokakları kapattı ve göstericilerin üzerine cop ve göz yaşartıcı bomba ile saldırdı. Altı polis arabasını ve minibüsünü ateşe veren göstericiler bir çok trafik işareti direğini ve yerdeki taşları sökerek polise karşı direnmeye çalıştı. Indymedia başta olmak üzere bir çok ağ sayfasında yayınlanan fotoğraflarda ise eylemciler arasına aynı kılıkta ve elleri coplu sivil polislerin girdiği gözlemlendi (http://liguria.indymedia.org/node/6700). Olaylarda İtalya'nın bir çok yerinde yüzü aşkın gösterici göz altına alındı ve yaklaşık seksen kişi de yaralandı.
 
İtalya saati ile akşama doğru beş civarlarında olaylar durulurken meydana varan Roma belediye başkanı Alemanno ise kalan göstericilerce protesto edildi. Olaylar sırasında Repubblica TV’ye cep telefonundan bağlanan İçişleri Bakanı La Russa ise bu durumun güvenlik güçleri için ayrılan hazine payında artış yapılması gerektiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Böylelikle yaklaşık bir hafta önce Berlusconi’nin evi Arcore’nin önünde en son ekonomik paket ile yaklaşık %30 yatırım kesintisine uğrayan ve işsiz kalan binlerce polisi temsilen yaklaşık yüz kişi ile gerçekleştirilen eylem sonrasında da hükümetin fırsatçı mesajı verilmiş oldu.
 
Gösterilerin medyatik anlamda kahramanları olan öğrencileri mücadele ve eylemler bekliyor halen. Üniversiteleri yerlebir edecek ve özelleştirme yolunu sonuna dek açacak olan Gelmini ‘reformu’ güven oylaması sonrasına bırakılmıştı. Şimdi tüm İtalya kendine sadece 3 parlamenter farkı ile Berlusconi’nin hükümeti nasıl yöneteceğini ve hedefindeki yasaları hangi kolaylıkla Temsilciler Meclis’inden geçireceğini soruyor.

İlgili bağlantı:

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam