28/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Beşiktaş Belediyesi, Onur Haftası dolayısıyla resepsiyon düzenledi.

Beşiktaş Belediyesi, Onur Haftası dolayısıyla resepsiyon düzenledi. Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Beşiktaş özgürlüklerin kalbidir. Beşiktaş’a yakışan LGBTİ özgürlüğünü savunmaktır. Bu hafta belediyemiz LGBTİ’dir” diyerek Onur Yürüyüşü’ne de katılacağını söyledi.
 
Beşiktaş Belediyesi bir ilke imza atarak 23. LGBTİ Onur Haftası dolayısıyla Sortie’de resepsiyon düzenledi.
 
Türkiye’de bir kamu kuruluşunun Onur Haftası dolayısıyla yaptığı ilk etkinlik olan resepsiyona LGBTİ örgüt temsilcileri ve sivil toplumdan çeşitli isimlerin yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Avrupa Birliği Delegasyonu temsilcileri, ABD Büyükelçisi John Bass, Amsterdam Belediyesi’nden bir heyet ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Terry Reintke de katıldı.
 
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, resepsiyonda LGBTİ örgütlerinden katılımcılarla tek tek sohbet etti. Belediyenin çalışmalarını aktaran Hazinedar, örgütlerden fikir aldı. Kaos GL Derneği’nden Yasemin Öz Hazinedar’a LGBTİ hareketinin tarihinden ve mücadelesinden bahsetti. Öz, şunları kaydetti:
 
“Kamu kuruluşlarının attığı her adım önemlidir”
 
“LGBTİ hareketi 20 yılı aşkın bir süredir tuğla üstüne tuğla koyarak mücadele ediyor. Ölüm dahil her bedeli ödeyerek hak mücadelesi yürüten bir camia için bir kamu kuruluşunun eşitlik ve özgürlük yolunda attığı her adım bizler için çok kıymetlidir.”
 
Hazinedar da LGBTİ hakları konusunda çalışmalarının süreceğini belirterek, “Onur Yürüyüşü’nde de eşitlik ve özgürlük için hep beraber yürüyeceğiz” dedi.
 
Başkan Hazinedar’dan esprili başlangıç
 
Resepsiyonun açılış konuşmasını Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi lezbiyen siyasetçi Sedef Çakmak yaptı. Konuşma başlangıcında ses sisteminde bir sorun yaşanması üzerine Başkan Hazinedar’ın, “Görüyorsunuz LGBTİ’lerin sesini kesmeye çalışıyorlar” diyerek espri yapması herkesi gülümsetti.
 
Türkiye’de ilk defa bir belediyenin LGBTİ Onur Haftası’nı kutlamasından ötürü çok heyecanlı olduğunu ifade eden Çakmak, “Uzun yıllar boyunca kendine bile söyleyemediğin, ardından kendine ve ailene bile açılamadığın bir durumda bir belediyenin bunu tanımlıyor olması inanılmaz güzel bir duygu” dedi.
 
“Beşiktaş özgürlüklerin kalbidir”
 
Çakmak’ın açılışının ardından ev sahibi olarak konuşma yapan Başkan Hazinedar, sözlerine LGBTİ mücadelesi yürüten derneklere teşekkür ederek başladı. Beşiktaş Belediyesi’nin bulunduğu konum ve sahip olduğu değerler itibariyle çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Hazinedar, “Beşiktaş İstanbul’un kalbi ancak en önemlisi Türkiye’deki özgürlüklerin de kalbi” dedi.
 
Şişli Belediye Başkanı’nı da sahneye davet eden ve esprili bir dille, “Şişli de bu kalbin komşusu” diyen Hazinedar sözlerine şöyle devam etti:
 
“Özgürlüklere ve LGBTİ’lere dahil önemli adımlar atılacaksa en çok sorumluluk da Beşiktaş’a düşüyordu. Biz de bu sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bu çalışmalar benim için ekstra bir şey değil. Beşiktaş’a yakışan zaten bütün özgürlüklere destek vermesidir.”
 
Belediye’nin LGBTİ haklarına ilişkin çalışmaları
 
LGBTİ Dostu Yerel Yönetimler Protokolü’nü imzaladıklarını hatırlatan Hazinedar bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ise şöyle sıraladı:
 
“20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde ben bizzat LGBTİ bireylerle birlikte ‘Nefrete inat yaşasın hayat’ diyerek fotoğraf çektirdik ve nefret cinayetine kurban giden transları anmak için bu fotoğraflarla bir billboard kampanyası yaptık.
 
“Belediye çalışanlarımıza LGBTİ hakları eğitimi verdik.
 
“İstanbul LGBT Dayanışma Derneği’nin bağımsız bir şekilde ayakta tuttuğu Trans Misafirhanesi’nde kalan kişilere sağlık hizmetinde bulunduk. Bu konuda bir kez daha çalışma arkadaşlarıma talimat veriyorum, bu hizmetimize devam edeceğiz.
 
“LGBTİ’lerin belediye hizmetlerinden eşit bir şekilde faydalanabilmesi için belediye bünyesinde eşitlik birimi kurduk.
 
“Türkiye’nin eşcinsel kimliğini gizlemeden seçilmiş politikacısına sahip ilk ilçemiz Beşiktaş.”
 
“Bu hafta Beşiktaş, LGBTİ’dir”
 
Hazinedar, Belediye Meclis Üyesi Çakmak’ı da tekrar sahneye davet etti. 23. Onur Haftası sebebiyle Türkiye’deki 20 LGBTİ dernek ve inisiyatifine gökkuşağı bayrakları yolladıklarını belirten Hazinedar, “Çok büyük bir gökkuşağı ve trans bayrağını da derneklerimize hediye ettik. Son olarak Ataşehir Belediyesi ile birlikte sosyal medya hesaplarımızı gökkuşağına büründürdük. Bu hafta Beşiktaş, LGBTİ’dir” şeklinde konuştu.
 
LGBTİ haklarını desteklerken ülkesini düşündüğünü de ifade eden Hazinedar, “Çalışma hayatınızda yaşadığınız zorluklar nedeniyle yeterince hayata dokunamıyorsunuz. Ülkemiz birçok yetenekli LGBTİ’den mahrum kalıyor” dedi.
 
ABD Büyükelçisi John Bass ise LGBTİ haklarının insan hakları olduğunu belirterek, “Beşiktaş Belediyesi’ni evrensel insan hakları konusunda adımlarından ötürü kutluyorum” dedi. AP Milletvekili Terry Reintke ise, “Birlikte yürüyelim ve durdurulamaz olduğumuzu gösterelim” ifadelerini kullandı. Onur Haftası Komisyonu adına söz alan Zeliş Deniz ise belediyelere desteklerinden ötürü teşekkür etti. LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne katılım çağrısı yaptı.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam