03/12/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Avrupa Komisyonu’nun ‘Yerel Yönetimler ve LGBTİ’ seminerine katılan Beşiktaş Belediye Başkan Danışmanı Sedef Çakmak, çalışmalarını aktardı.

Beşiktaş Belediyesi personeline dönük LGBTİ eğitimi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Komisyonu’nun “Yerel Yönetimler ve LGBTİ” seminerine katılan Beşiktaş Belediye Başkan Danışmanı Sedef Çakmak, çalışmalarını aktardı. Çakmak KaosGL.org’a yeni dönemde SPoD LGBTİ ile birlikte belediye personeline dönük LGBTİ hakları ve ayrımcılık eğitimleri yapacaklarını da söyledi.
 
Avrupa Komisyonu 24-26 Kasım tarihleri arasında “Yerel Yönetimlerde LGBTİ’lerin İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklı bir seminer düzenledi. Üç gün boyunca süren seminerde; Türkiye ve Doğu Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen yerel yönetim temsilcileri deneyimlerini paylaştı. Avrupa Birliği’nin LGBTİ hakları ve ayrımcılıkla mücadele konusundaki politika ve programları aktarıldı.
 
Türkiye’den toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi ve Sakarya Belediyesi’nin yanı sıra; son zamanlarda LGBTİ’lere dönük ayrımcılıkla mücadelede örnek kampanyalara imza atan Beşiktaş Belediyesi de katıldı. Beşiktaş Belediyesi adına toplantıyı Belediye Başkanı Danışmanı ve SPoD LGBTİ aktivisti Sedef Çakmak takip etti.
 
“Nefret suçu ve ayrımcılıkla mücadele yetersiz”
 
Türkiye Grup Sözcüsü olarak konuşma yapan Çakmak, Türkiye’de LGBTİ kimliklerini doğrudan “suç” olarak tanımlayan herhangi bir yasanın olmadığını ancak nefret suçları ve ayrımcılığın çok yaygın olduğunu belirtti. Ayrımcılık ve nefret suçuyla mücadele konusunda ise yetersiz kalındığını vurguladı.
 
Çakmak, yerel seçim sürecinde Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Derneği’nin (SPoD) hazırladığı ‘LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokol Metni’ni de hatırlatarak; Şişli ve Beşiktaş Belediyeleri’nde yürütülen çalışmaları aktardı.
 
Beşiktaş Belediyesi’nin çalışmaları
 
Beşiktaş Belediyesi’in 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü vesilesiyle başlattığı transfobi karşıtı kampanyadan bahseden Çakmak, Belediye’nin “Trans bireyler temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlanamaz. Nefret eylemlerine sessiz kalmayın, suça ortak olmayın” mesajını hatırlattı. Belediye’nin “Nefrete inat, yaşasın hayat” dövizlerini içeren sokak ilanlarından söz etti.
 
Çakmak, Beşiktaş ve Şişli’nin yanı sıra Mersin Akdeniz Belediyesi’nin de protokole imza atan belediyelerden biri olarak ayrımcılığa karşı çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. LGBTİ aktivisti Tuna Şahin ve Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nin katkılarıyla yürüyen çalışmaları aktardı.
 
Belediye personeline LGBTİ hakları eğitimi
 
Toplantı dönüşü KaosGL.org’a konuşan Çakmak, Beşiktaş Belediyesi olarak bundan sonraki çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:
 
“Öncelikli olarak personele yönelik bir eğitim serisi planlıyoruz. Belediye personelinin LGBTİ haklarına ve ayrımcılığa ilişkin farkındalığını arttırmayı planlıyoruz. Genel bir eğitimin yanı sıra; müdürlüklere özel eğitimler de yapacağız. Sağlık Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü gibi müdürlüklere alanlarına ilişkin eğitimler planlıyoruz.”
 
LGBTİ’lere yönelik çalışma ve hizmetleri yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini de söyleyen Çakmak, LGBTİ Onur Haftası gibi etkinliklere de destek olmaya devam edeceklerini belirtti.  

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam