25/08/2018 | Yazar: Kaos GL

Bıçaklı bir kişi İstanbul Beyoğlu’nda trans kadın Esra’ya saldırdı, boğazını kesti.

Beyoğlu’nda trans kadın öldürüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bıçaklı bir kişi İstanbul Beyoğlu’nda trans kadın Esra’ya saldırdı, boğazını kesti. Esra, yaşadığı apartman girişindeki saldırı sonucu hayatını kaybetti.

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

İstanbul Beyoğlu’nda yaşayan trans kadın Esra Ateş, oturduğu apartmanın giriş kapısında saldırıya uğradı. Bıçaklı bir kişi Esra’yı gasp etmeye çalıştı, boğazını keserek öldürdü. Saldırgan, Esra’nın telefonu ve üzerindeki parayı da gasp etti.

Sabah saat 8 sıralarındaki saldırının ardından Esra’nın yaşadığı apartmanın önüne sağlık ve polis ekipleri geldi. Çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen polis ekipleri cinayetle ilgili bir kişiyi gözaltına aldı. 

Nefret suçları: Saldırıların çoğu ev ve civarında

Kaos GL’nin 2017 Nefret Suçları Raporu’na göre nefret suçları daha çok kamusal alanlarda işleniyor, failler çoğunlukla iki kişiden fazla ve saldırılar görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşiyor.

Rapora göre, 2017 yılında homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi. Raporda, nefret suçlarının çoğunlukla kamusal alanlarda yaşanması, “kişilerin görünür olmasıyla ilişkili olarak düşünülebilir” diye açıklanıyor.

Mağdurlar, ortalama olarak, vaka başına ikiden fazla hak ihlaline uğradılar: 117 yanıtlayan 267 ihlal türü bildirdi. Çoğunlukla, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine dayalı nefret söylemleri ve aşırı şiddet (işkence) tehdidi, “daha ağır” ihlallere eşlik etti. Fiziksel şiddet ikinci sırada yer aldı.

270 ihlalden 58’i cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içerecek biçimdeki fiili saldırılar olarak gerçekleşti. Bu suçları içeren toplam 52 vakadan sadece 14’ü polise bildirildi, 5’i mahkemeye taşındı. 3 vakanın tanıkları polis, 5’i ise mahkeme süreçleri hakkında bilgi sahibi değildi.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

2018 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor

Kaos GL, 2018 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret ediniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam