10/04/2019 | Yazar: Kaos GL

​bianet’in Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı’nda haberleri heteronormatif kurgudan çıkarma önerileri yer alıyor.

bianet’ten Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı: LGBTİ+ çocukların sorunlarını yazın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

bianet’in Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı’nda LGBTİ+ çocukların sorunlarını haberleştirme ve haberleri heteronormatif kurgudan çıkarma önerileri yer alıyor.

bianet, Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı’nı yayınladı. Haberde Çocuk/Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabını Umay Aktaş Salman yazdı, Ezgi Koman yayına hazırladı.

Kürtçe olarak da “Nûçe û Zarok/ Pirtûka Destan a Nûçegihaniya Zarokparêz” ismiyle yayınlanan rehberin çevirisini bianet editörleri Murat Bayram ve Ferid Demirel ile bianet Kurdî stajyerlerinden Abdülselam Yıldırım gerçekleştirdi.

Çocuk Odaklı Habercilik Projesi

IPS İletişim Vakfı Çocuk Odaklı Habercilik Projesi’ni Ocak 2018-Şubat 2019 döneminde İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirdi. Proje koordinatörü Elif Ünal idi. Projenin ilk çıktısı Çocuk Odaklı Habercilik Kütüphanesi'ydi.

Proje kapsamında, Prof. Dr. Aslı Tunç 16, 20 ve 24 Nisan 2018 tarihlerindeki 31 ulusal gazeteyi çocuklarla ilgili haberler için taradı, raporlaştırdı. Elkitabının oluşması için gerekli zemini oluşturdu.

BİA Kitaplığı'nın üçüncü elkitabı

Haberde Çocuk bianet'in gazetecilik alanında hazırladığı üçüncü elkitabı. BİA Kitaplığı’nın ilk elkitabı Sevda Alankuş'un yazdığı “Barış Gazeteciliği Elkitabı” idi. İkincisi ise Çiçek Tahaoğlu ile Elif Akgül'ün hazırladığı "Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı". IPS İletişim Vakfı Yayınları'ndan çıkan Sevda Alankuş'un hazırladığı Çocuk Odaklı Habercilik'te genel çerçevesi çizilmiş yaklaşım üzerine inşa edilen Haberde Çocuk Elkitabı online formatı sayesinde her an bilgisayardan, tabletten ve telefondan erişime açık.

Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bölümü

Kitabın “Öneriler” bölümünde “Cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim” de yer alıyor. Bu bölümde; LGBTİ+ çocukların yaşadığı sorunları onlarla görüşerek haberleştirme, haberleri heteronormatif bakış açısıyla üretip üretmediğini sorgulama gibi öneriler de yer alıyor.

Kitapta, cinselliğin yalnızca üreme ve erotizm ile ilgili olmadığı; cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi de kapsadığı belirtiliyor:

“Çocukların cinsel sömürüden korunma hakkı olduğu gibi cinselliğini ifade etme ve cinsel eğitim hakları olduğunu unutmayın.

“Haberlerinizi heteronormatif bakış açısıyla üretip üretmediğinizi sorgulayın. Tüm çocukların heteroseksüel olmadığını aklınızda tutun.

“Çocukların cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle aile içinde, toplumda, okulda ne gibi sorunlar yaşadığını araştırın.

“Ayrımcılığa, dışlanmaya, şiddete, akran zorbalığına uğrayan çocukların yaşadıkları hak ihlallerini görünür kılın. Bunu yaparken çocukların hiçbir şekilde zarar görmeyeceğini güvence altına alın.

“LGBTİ+ çocukların yaşadığı sorunları onlarla görüşerek haberleştirin. Ancak bunu ayrımcılığı yeniden üreterek yapmayın. Onları hedef haline getirmeyin.”

Kitapta şiddete dair eğitimcilerin neler yaptığını, rehberlik servislerinin çalışmalarını, cinsel eğitim dersleri içeriğini araştırmak da öneriler arasında yer alıyor.

Kitaba ulaşmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam