11/09/2019 | Yazar: Kaos GL

Özel sektörde çalışan eşcinsel ve biseksüel kadınlar maruz bırakıldıkları cinsel yönelim ayrımcılığını yetkililere bildirmiyor.

“Bildirmedim çünkü…” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özel sektörde çalışan eşcinsel ve biseksüel kadınlar maruz bırakıldıkları cinsel yönelim ayrımcılığını yetkililere bildirmiyor.

İllüstrasyon: Miguel Montaner

Kaos GL Derneği’nin Kadir Has Üniversitesi ile yürüttüğü Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu 2018 Araştırması, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) çalışanların özel sektördeki istihdam durumunu inceliyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren özel bir şirkette çalıştığını ve LGBTİ olduğunu beyan eden toplam 198 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre biseksüel kadınlar ve lezbiyenler ayrımcılığa maruz kalıyor ancak bu ayrımcılığı yetkililere ya da yasal mercilere bildirmiyor.

Ayrımcılıkla mücadele etmelerinin daha ağır ayrımcılık biçimlerine yol açabileceği hatta bu durumun iş dışına da taşabileceği kaygısı yaşadığı için sessiz kalan özel sektör çalışanı biseksüel kadınlar ve lezbiyenler anlatıyor.

Homofobik şakalar

Araştırmaya katılan turizm sektöründe hizmet personeli olarak görev yapan bir lezbiyen ayrımcı şakalara maruz kaldığını şöyle aktarıyor: “Eşcinsel şakaları yapılıyor, alaycı gülünüyor bazı çalışanlar tarafından.”

Medya sektöründe uzman olarak görev yapan bir lezbiyen ise “Bu daha çok mahalle dedikodusu halinde oluyor. Ve diğer çalışanların tavırlarıyla açığa çıkıyor” derken mağazacılık sektöründe uzman olarak görev yapan bir biseksüel kadın “Sürekli homofobik şakalara, laflara maruz kalıyorum ve sesimi çıkaramıyorum” diyor.

Ayrımcılık bildirilmiyor

Mağazacılık sektöründe uzman olarak görev yapan bir lezbiyen “Sonuç alacağıma inanmıyorum” derken gıda sektöründe hizmet personeli olarak çalışan bir lezbiyen ise “Bildirmedim çünkü zaten sigortasız bir işte çalışıyorum ve şu an maddi anlamda bu işe katlanmak durumdayım” diyor.

Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu 2019 Araştırması devam ediyor!

Kaos GL Derneği, LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılımlarının sağlanma çabalarına katkı sunmak amacıyla hazırlanacak 2019 raporu için anket çalışması sürüyor. Çalışma; Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda “Özel sektör” ve “Kamu” diye iki ayrı araştırma şeklinde yürütülen çalışma bu yıl birleştirildi. 

Türkiye'de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu 2019 Araştırması; özel sektörün ve sivil toplumun farkındalık artırma ve kapasite geliştirme etkinliklerine bilgi zemini oluşturacak. LGBTİ+ çalışanları kapsayan özel istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi için harcanan çabalara destek olacak.

Araştırmaya buradan katılabilirsiniz.

İlgili haber:

“Arkamdan lezbiyenmiş diye konuşacaklarını düşünüyorum”

Ayrımcılık yaşama olasılığı LGBTİ’lerin iş hayatını nasıl etkiler?

“Özel sektörde 198 LGBTİ çalışandan sadece 43’ü açık kimlikli”

“LGBTİ çalışanlar kamuda da özel sektörde de kimliklerini gizlemeye zorlanıyor”

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam