19/10/2012 | Yazar: Nehir Kovar

Türkiye üniversitelerinin ilk resmi LGBT öğrenci kulübü olan Bilgi Gökkuşağı yeniden yola çıkıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde bugün akşam saat 18:00’de Bilgi Gökkuşağı’nın ‘tanışma çayı’ var.

Bilgi Gökkuşağı Kulübü Yeniden! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye üniversitelerinin ilk resmi LGBT öğrenci kulübü olan Bilgi Gökkuşağı yeniden yola çıkıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde bugün akşam saat 18:00’de Bilgi Gökkuşağı’nın “tanışma çayı” var.
 
 
 
Türkiye’nin ilk resmi LGBT üniversite topluluğu “Bilgi Gökkuşağı LGBT Kulübü” kurulur kurulmaz tartışmalara yol açmış, diğer üniversitelerin rektörlerinin tepkilerine sıra gelmeden veliler okul yönetimini arayıp kulübün kapatılmasını istemişlerdi.
 
Tartışmaların gündemden düşmemesiyle nerdeyse kapanması teşvik edilmiş ve fiilen sönümlenmiş bulunan “Bilgi Gökkuşağı” yeniden ve de resmen çalışmalarına başladı.
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı Kulübünden Fırat Doğan ve Derin Cankaya ile kulüpleşme sürecini konuştuk.
 
“Kulüp başta bir şeyler yapmış ve bunu başarmış olsa da gitgide o dönemin öğrencilerinin mezun olmasıyla tekrar kapanmış ve kapatılmaya teşvik edilmiş.”
 
Nasıl bir araya geldiniz?
 
Fırat: Zaten Derin ile birbirmizi tanıyorduk aynı bölümden arkadaşım. İkimiz de Sinema ve Televizyon okuyoruz. Bir araya gelmemiz ise biraz daha garip, çünkü kulupleşme süreci aslında ikimizin de fikri değildi. Geçen yılın Bahar döneminde Bilgi Gökkuşağı’nı yeniden canlandırma fikri şu an aramızda olmayan bir arkadaşımızdan geldi. Özgü, kendisi şu an Kanada’da yüksek lisansını yapıyor.

Derin: Başta bir araya gelmek aslında üç dört kişi olarak yaptığımız bir şeydi. Ben, Fırat ve Özgü. Üç dört kişilik gruplar halinde toplanırken git gide daha çok insan yeniden kurulmakta olduğumuzu öğrendi facebook üzerinden ya da mail grubumuzla. Daha sonra resmiyette bir kulüp olarak gözükmesek de küçük etkinlikler düzenlemeye başladık.

Fırat: Tabi etkinlik noktasına geldiğimizde pek çok arkadaşımız olmuştu, bir şeyler yapmak isteyen. Benim, Derin’in ya da Özgü’nün yaptığı bir şey olmaktan çıkmıştı. Hep beraber yapmaya başlamıştık. Dolayısıyla bu süreç tekrardan resmi bir kulüp olma fikrini getirdi.
 
Bilgi Gökkuşağı Öğrenci Topluluğundan kulüpleşmeye geçen süreyi konuşmadan evvel kısaca bize Bilgi’deki dünden bugüne LGBT görünürlüğünü, örgütlenmelerini anlatır mısınız?
 
Derin: Görünürlük aslında kampüsten kampüse değişen bir şey. Örneğin daha çok hazırlık sınıflarının olduğu Kuştepe kampüsünde bir görünürlükten pek bahsedemiyoruz. Aksine Santral diğer kampüslere göre görünürlüğün çok daha fazla olduğu bir yer sayılabilir. 
 
Fırat: Bilgi Gökkuşağı başta 2007’de kurulmuş ve resmi kulüp olarak tanınmış.  Tabi o zamanlar biz Bilgi’de öğrenci değildik. Bunu daha önceki oluşumda yer alan arkadaşlarımızın anlattığı kadarıyla biliyoruz. Kulüp başta bir şeyler yapmış ve bunu başarmış olsa da gitgide o dönemin öğrencilerinin mezun olmasıyla tekrar kapanmış ve kapatılmaya teşvik edilmiş.
 
Derin: Bir de resmi kulüp olmalarına rağmen bazı etkinlikleri düzenlemelerinde zorluklar çıkarılmış. Örneğin yeni öğrencilerin kayıt döneminde yönetim kulübün etkinliklerini duraksatmaya çalışmış. Şu an biz iyimser bir bakış açısıyla böyle bir sorunla karşılaşmamayı umuyoruz.
 
Fırat: Tabi bu durumda bu seneki resmileşme sürecinde Öğrenci Birliği’nden pek çok insanın bizim resmi kulüp olmamıza yaptığı destek de bizim iyimser bakmamızı sağlıyor.

Sizin Bilgi’de LGBT hareketini canlandırma süreciniz nasıl oldu? Bu süreçte güçlük çektiğiniz bir konu oldu mu?
 
Fırat: Başta katılım sağlama konusunda sorun yaşadık, ama bu durum insanların görünürlüğünü gizlemesinden öte Gökkuşağı Kulübüne karşı ilgisizliklerinden kaynaklandı daha çok. Aynı zamanda Derin’le benim bu konudaki deneyimsizliğimiz de resmiyette yapılacak işleri yavaşlattı.
 
Derin: Ama geçen sene resmi olmadığımız dönemden pek çok arkadaşımız bu seneki resmileşme sürecinde son derece destekçi oldu. Mesela kulüp olarak resmi başvuru esnasında gerekli üye listesi hazırlanırken isimlerinin yazılmasını sorun etmedi ve bizzat ilgilenmek istedi.
 
İstanbul’daki diğer öğrenci topluluklarıyla ilişkileriniz ne durumda?
 
Fırat: Özellikle İstanbul Üniversitesi’nin Radar kulübüyle ilgilenen insanlarla samimi arkadaşız zaten. Hem etkinliklerimizde hem de ortak planlamalarda beraber bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, yaptık da.
 
Derin: Bu yaz Radar ile beraber yaza veda partisi yaptık mesela. Bunun dışında biz daha geçen yıl resmi olmadan önce ilk toplantılarımızı Radar’dan arkadaşlarla beraber gerçekleştirdik. Kulüpleşme süreci konusunda deneyimli oldukları için bize birçok fikir verebildiler.
 
Fırat: Radar dışında başka kulüplerle de etkileşimlerimiz oldu. Biz onların etkinliklerine katıldık, başka kulüplerden insanlarla ilk toplantılarımızda ve devamında bir araya geldik.
 
Bilgi Gökkuşağı’nın bugüne kadar yaptıkları ve gelecekte yapmak istedikleri neler?
 
Derin: Aslında çok da ciddi bir şey yapmadık henüz, yani şu anki Bilgi Gökkuşağı olarak. Açılma toplantıları, film gösterimleri, bir kez kampüste piknik yaptık bir kez de Radar ile ortak parti.
 
Fırat: Resmi olmadığımız dönemde zaten pek çok etkinlik için başka kulüplerden yardım almamız gerekiyordu. Özellikle Antikapitalist Öğrenciler ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kulübü (MOR’G) bize mekân ayarlamalarında ve etkinlik öncesi resmiyette kendileri adına izin alarak yardımcı oldular.
 
Derin: Bir kez de onların adı altında stand açtık resmi kulüp değilken. Bunun dışında bir söyleşi düzenlemeye çalıştık, Akademi’de LGBT Olmak ismiyle.  Ancak hem dönemsel olarak finallerle çakışmasıyla, hem de resmiyette karşılığımızın bulunmamasıyla alakalı olarak gerçekleşemedi.
 
Fırat: Bu seneki etkinlikler konusunda yine bir takım tanışma toplantıları, açılma toplantıları, film gösterimleri gibi şeyler dışında hep beraber neler yapmak istediğimizi konuşuyoruz. Zaten kulüp olarak genelde bireysel bir fikir üzerinden ilerlenmiyor. Şu anki kulüple ilgilenen insanlarla beraber ortak kararlar ve etkinlikler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Topluluktan kulüpleşmeye giden süreci kısaca anlatabilir misiniz?
 
Fırat: Zaten çok kısa oldu. Bu dönemin başında resmi kulüp başvurularının yapıldığını öğrendik. Ve Derin’le beraber bir günde bir üye listesi oluşturup kulüpler toplantısı yapılmadan 10 dakika önce gerekli belgeleri doldurup teslim ettik.

Derin: Tabi Öğrenci Birliği’nin yardımının dokunduğu an tam olarak bu iki gün.  Çünkü resmi başvurumuz çok gecikmişti ve insanlar bu konuda bizzat bizimle beraber gerekli belgelerin hazırlandığı anda bizzat yanımzıda oldular. Kısacası resmiyetteki işi biraz yumuşatmamızı sağladı. Aslında başvuruların bittiği süre zamanı dışında teslim ettik resmi belgeleri ve üye listelerini.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde LGBT topluluğu/kulübü olmanın avantajlı/dezavantajlı yönleri neler?
 
Derin: Avantajlı yönü zaten genel olarak LGBT görünürlüğünün fazla olması, en azından bazı kampüslerde ve insanların en azından diğer birçok üniversiteye göre bu konuda biraz daha rahat olmaları diyebiliriz. Dezavantajı da aslında tam olarak bu bence. Birçok çevresine açık ve görünür kişi tamamen böyle bir kulübü gereksiz bulduğu için katılmıyor diyebiliriz.
 
Fırat: Bunlar dışında henüz net bir dezavantajla karşılaşmadık. Zira henüz resmi kulüp olarak diğer kulüplerin elde ettiği avantajlardan herhangi birini kullanacak bir girişimde bulunmadığımız için nasıl bir tepki geleceğini bilmiyoruz. Ve yine aslında okul yönetiminden gelen bir dezavantajla karşılaşmayı beklemiyoruz:)
 
Yakınlarda bir etkinliğiniz var mı? İnsanlar sizi nerelerden takip edebilirler?
 
Fırat: Var ama fazla yakın. Bugün akşam (19 Ekim) Tanışma Çayı’mızı yapıyoruz.
 
Derin: Diğer etkinlikleri önceden planlayacak zamana henüz erişmedik ve diğer insanların da düşünceleriyle planlayacağız. Bizi Facebook’tan şu link altında takip edebilirler: www.facebook.com/BilgiRainbow aynı zamanda duyuru mail grubumuz var. Katılmak isteyenler bilgirainbow@googlegroups.com e-grubuna mail atabilirler. İletişime geçmek için ya da her hangi bir konuda bilgirainbow@gmail.com adresine mail yollayabilirlerJ
 
İlgili haber:
 
Çirkin ördek yavrusu kuğuya dönüştü

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret