15/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün bir köşe yazısı ve bir bilimsel araştırma haberi yer alıyor.

Bilim ‘çeşitlilik zenginlik’ diyor gazeteler futbolcuların cinsel kimliği ile uğraşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün bir köşe yazısı ve bir bilimsel araştırma haberi yer alıyor.

Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün iki yayının haberini seçtik. İlki Kocaeli gazetesinden bir köşe yazısı diğeri ise Herkese Bilim Teknoloji dergisinin bu hafta yayınlanan sayısından bilimsel bir araştırma.

Eşcinsel olmak suç değil!

Kocaeli gazetesindeki köşesinde bugün Hakan Yağcıoğlu’nun “Sporda da taciz ifşası bekliyorum... Haydi cesaret spocular...” başlıklı yazısı yer alıyor. Yağcıoğlu kentte oynanan “Akademi ligleri”ndeki “taciz iddiaları” üzerine yazdı.

Yağcıoğlu yazısında, tacizin mutlaka belgesinin olması gerektiğini iddia ediyor. Bununla birlikte, 32 yıllık meslek hayatında çok sayıda ihbar, şikâyet aldığını belirtiyor. Bu iddialardan bazılarını sıralıyor, “Yok homoseksüel masörler... Yok eşcinsel futbolcular... Yok transseksüel hakemler... Yok kadın sporculara yapılan tacizler... Söylenir durur ama, daha benim elime bir belge geçmedi... Ama iddialar hiç bitmedi...”

Yağcıoğlu, taciz ile lig çalışanlarının eşcinsel ya da trans olmasını aynı kefeye koyuyor. Kişilerin cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliklerinin suç ya da ihbar konusu olamayacağına değinmiyor. O halde biz söyleyelim, bir kişinin eşcinsel ya da trans olması suç değildir, ifşaya konu olacak bir mesele değildir.

Çeşitlilik bizi daha zeki yapıyor

Yayın hayatına Cumhuriyet gazetesinin eki olarak başlayan ancak artık haftalık bir dergi olarak yayınlanan Herkese Bilim Teknoloji okurlarıyla yeni bir bilimsel araştırma paylaşıyor.

“Çeşitlilik bizi nasıl daha zeki yapıyor” başlıklı haber organizasyon bilimcilerinin, psikologların, sosyologların, ekonomistlerin ve nüfus bilimi uzmanlarının on yıllardır yaptıkları araştırmaların sonucuna göre, sosyal anlamda çeşitlilik gösteren gruplar homojen gruplara kıyasla yenilik yaratma becerisi açısından daha gelişmiş.

Araştırmaya göre, ırk, etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelim açısından çeşitlilik gösteren gruplar homojen gruplara göre daha yenilikçi ve bilgi üretme konusunda daha pratik.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam