18/11/2010 | Yazar: Ömer Akpınar

Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalan eşcinsel bir öğrencinin uğradığı ayrımcılığa karşı tepkisini göstermesi yurtlar yönetimini eşcinsellere karşı duyarlı olma yönün

Bilkent Yurtları Yönetimi Homofobiye Karşı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalan eşcinsel bir öğrencinin uğradığı ayrımcılığa karşı tepkisini göstermesi yurtlar yönetimini eşcinsellere karşı duyarlı olma yönünde harekete geçirdi.

Yerel Muhabir Ağı'ndan Ömer Akpınar'ın haberi 

Bilkent yurtları yönetimi, Bilkent Renkli Düşün! topluluğunun düzenleyeceği atölye çalışmalarıyla yurt görevlilerini LGBT (lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) konusunda bilinçlendirmeye karar verdi. Yaşanan durumla ilgili görüşlerini almak üzere ayrımcılığa uğrayan öğrenci Y.G. ve Yurtlar Müdürü ile görüştük.    

“Odayı, Gey Olmamdan Rahatsız Olan Öğrenci Değiştirsin”
 
Yurtta oda değiştirmeyi kabul etmeyen Y. G., yönetime, gey olmasından rahatsız olan oda arkadaşının istiyorsa odasını değiştirebileceğini söyledi.
Y. G., yaşadıklarını Kaos GL’ye anlattı:
 
“Yurt değişikliği yapmıştım ve bundan iki gün sonra kaldığım yurdun müdürü Canan Aküzüm sevgilimi gördü. Kendisiyle sevgilimi tanıştırdım ve erkek arkadaşım olduğunu söyledim. Herhangi bir şey olmadı. O günün akşamı odamda telefonda konuşuyordum ve kulüp kurduğumuzdan (Bilkent Renkli Düşün!) bahsettim. Oda arkadaşım kulübümüzü merak etti ve gey olup olmadığımı sordu. Gey olduğumu öğrendikten sonra tedirgin olduğunu söyledi. Nedenini sorduğumda kem küm etti ve ben de kulaklığımı takıp müzik dinlemeye devam ettim.
 
Ertesi gün beni Yurtlar Müdür Yardımcısı Veli Karaaslan çağırdı. Oda arkadaşımın gey olmamdan rahatsız olduğunu söyledi ve odamı değiştirmem için bana iki seçenek sundu: Ya cüzi bir miktar vererek (dönemlik 2000 lira!) tek kişilik odaya geçmek ya da başka bir yurtta şu an için boş olan bir odaya geçmek.
 
Burda tepkimi gösterdim, yapmaya çalıştıkları şeyin çok ilkel ve homofobik olduğunu söyledim. Oda arkadaşım rahatsızsa onun odasını değiştirebileceklerini ya da beni kaldığım yurtta aynı standartlarda başka bir odaya istediğim bir arkadaşımla verebileceklerini söyledim. Veli Bey Yurtlar Müdürü Zeki Samatyalı'yla görüştü ve benim görüşümü daha mantıklı bulduklarını söyledi. Akşam odama döndüğümde oda arkadaşımın odasını değiştirdiğini öğrendim. Bir sonraki gün Yurt Müdürü Canan Hanım beni yanına çağırdı ve gey olup olmadığımı nasıl anladığımı sordu. Bilgilenmek istediğini sanıp anlattım, bana “Gey olmayabilirsin. Bu teşhisi sen mi koydun yoksa bir psikolog mu?” dedi. Yıllar önce bir klinikte çalışırken şizofren bir hastanın kendini gey sandığını ve tedavi edildiğini anlattı bana. Sanırım benim durumumun da öyle olduğunu düşündü. İtirazım üzerine de “tamam geysin; ama gizli yaşa, bunu bu kadar açıktan yaşamanın ne gereği var?” dedi. Bu konuda bana tavsiye veremeyeceğini söyledim ve Zeki Bey'le görüşmeye gittim. Olanları anlattım ve yaşananlar için benden özür diledi. Toplantılarında bu konuyu gündeme getireceğini söyledi, ben de teşekkür ettim ve ayrıldım.”
 
“Bu kavramlar bizim için yeni ve farklı olabilir; fakat vizyonumuzu genişletmeliyiz”
 
Yurt çalışanlarıyla konuştuğunu söyleyen Yurt Müdürü Zeki Samatyalı, Kaos GL’ye yaptığı açıklamada, değişim ve dönüşüm için “Bilkent Renkli Düşün!” kulübü ile birlikte çalışabileceklerini söyledi.
 
“Yurtlarımızda herkes için mutlu ve huzurlu bir ortam sağlamak istiyoruz. Yanlış tavırlarımız kesinlikle kasıtlı değil, bilgisizliğimizden kaynaklanıyor. Bugün toplantımız oldu ve dedim ki: “Arkadaşlar, çalışmamız lazım. Bu kavramlar bizim için yeni ve farklı olabilir; fakat vizyonumuzu genişletmeliyiz.” Canan Hanım'la da konuştum. Kendisi oldukça iyi kalpli bir insandır, ne yazık ki kendini en iyi ifade eden görevlimiz değildir. Belli bir yaş sonrası doğru bildiklerimizi değiştirmekte zorlanıyoruz. Bu olayı kızımla paylaştığımda “eşcinsellik oldukça sıradan bir durum, onlar bizden ayrı değiller, arkadaşlarımın yüzde 90'ı için bu böyle” dedi. Eşcinsellik hastalık değil, dolayısıyla müdahale edilecek bir durum değil. Bilinçlenmemiz gerek. Bu yüzden Bilkent Renkli Düşün! yardımıyla atölye çalışmaları yaparak LGBT konuları hakkında bilgilenmeyi seve seve isteriz. Kadın-erkek karma yurtlar konusunda da dünya standartlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Fakat bu değişimleri adım adım yapabiliyoruz. İnsanların tepkileri bu dönüşümün hızını belirliyor.”
 
Tüm bu gelişmeler bireysel tavrımızın LGBT-duyarlılığı oluşturma ve kurumsal dönüşüm sağlama açısından oldukça önemli olduğunu gösteriyor. Kişileri suçlayıp ötelemek yerine var olan sorunların çözümü için ortak çalışmalar içine girilebileceğine dair umut veriyor.
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam