21/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

6. Trans Onur Yürüyüşü, binlerce kişilik yürüyüşle sonlandı. İstiklal Caddesi’nde 60 metrelik dev trans bayrağı açan transfobi karşıtları, ‘Nefrete karşı bize bir yasa lazım’ dedi.

6. Trans Onur Yürüyüşü, binlerce kişilik yürüyüşle sonlandı. İstiklal Caddesi’nde 60 metrelik dev trans bayrağı açan transfobi karşıtları, “Nefrete karşı bize bir yasa lazım” dedi.
 
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin bu yıl 6.sını düzenlediği Trans Onur Haftası İstiklal Caddesi’nde binlerce kişinin katıldığı Trans Onur Yürüyüşü ile sonlandı.
 
Gökkuşağı bayrakları, “Trans Candır”, “Anayasada Cinsiyet Kimliği” ve “Normalleşmiyoruz” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte 60 metrelik dev mavi-pembe trans bayrağı açıldı. Kürtçe-Türkçe “Bize Bir Yasa Lazım” pankartı taşındı.
 
Yürüyüşe polis barikatı
 
Taksim Meydanı’na polis barikatı kurulması sonucu eylem Fransız Kültür Merkezi’nin önünden başladı. Polis, Birleşik Haziran Hareketi’nin eylemini bahane ederek kitlenin önünü İstiklal Caddesi’nin ortasında barikatla kapattı. Polisle görüşme sonucu barikat açılırken kitle, “Polis fuhuş yap onurlu yaşa” sloganları ile barikatı protesto etti.
 
Büyük bir coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca sık sık “Travestiyiz buradayız alışın alışın gitmiyoruz”, “Velev ki dönmeyiz alışın her yerdeyiz”, “Tayyip kaç kaç kaç translar geliyor” sloganları atıldı.
 
HDP vekili de yürüyüşteydi
 
Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da destek verdi. Kitlenin en önünde pankartı taşıyarak yürüyen Ataş, alkışlarla selamlandı.
 
Yürüyüşe Trans Misafirhanesi, Trans*Evi’nde kalan trans kadınlar, savaş mağduru Suriyeli trans ve eşcinseller de katıldı. Trans mahpuslar da yürüyüşte unutulmadı ve alkışlarla selamlandı.
 
Mephisto Kitabevi’nden Freddie Mercury!
 
İstiklal Caddesi esnafının da yoğun ilgi ve destek gösterdiği eylemde Mephisto Kitabevi balkonuna trans bayrağı açtı, kitle geçerken Freddie Mercury’den “I want to break free” şarkısını çaldı. Transfobi karşıtları da Mephisto Kitabevi’ni selamladı.
 
“Demirören yıkılsın, Tayyip altında kalsın”
 
Demirören AVM’nin önüne gelindiğindeyse kitle “Demirören yıkılsın, Tayyip altında kalsın” sloganlarıyla kentsel dönüşüm ve soylulaştırmayı protesto etti.
 
Tünel meydanında basın açıklamasını Trans Onur Haftası adına İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Beyrut Avşar ve Ebru Kırancı okudu.
 
“Cinayet ve yaralamaları cezalandırmamak, suça davettir”
 
Basın açıklamasında trans bireylere yönelik nefret suçlarında artış olduğu vurgulanarak, “Cinayet ve yaralamaları cezalandırmamak, suça davettir” denildi. Devletin trans toplumunun temel yaşam haklarını garanti altına alması gerektiği belirtildi. Yeni Anayasa yapım sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin eşitlik maddesine eklenmediği hatırlatılarak, “Bize bir yasa lazım” denildi.
 
Cumhurbaşkanı kınandı, İç Güvenlik ve IŞİD protesto edildi
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarattığı nefret söylemi ve kültürüyle trans cinayetlerinin birinci sorumlusu olduğunun hatırlatıldığı açıklamada; İç Güvenlik Paketi protesto edildi. Kobanê direnişine değinildi, “Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren IŞİD zulmü aynı kıyımın farklı yüzüdür” ifadeleri kullanıldı.
 
“İster bir grup marjinal, ister bir avuç sapkın olarak tanımlayın, toplumun tüm renkleriyle buradayız” denilen açıklama, “Nefret cinayetlerine, ötekileştirmeye, katledilmeye ve yok sayılmaya karşı bize bir yasa lazım” ifadeleriyle sonlandı. 

Etiketler: yaşam
İstihdam