13/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Bir dostun kaybının ardından hayatta kalmanızı, onun anısını çoğaltmak için devam etmenize yardımcı olacak öneriler…

Bir dostun kaybıyla yaşamaya çalışmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz hayvan ve insan hakları aktivisti, vicdani retçi ve LGBTİ+ hakları savunucusu Burak Özgüner'in ardından Türkçeye çevirdiğimiz bu metnin yol gösterici olabileceğini umuyoruz.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-1

Kendini bir destek çemberiyle kuşat. Arkadaşlarından, öğretmenlerinden, ailenden ya da tanıyıp güvendiğin diğer insanlardan destek al. Kendini çaresiz hissettiğin zamanlarda sana güçlü bir insan olduğunu hatırlatacaklar.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-2

Bir cevap bulamamayı kabullen. “Neden” diye tekrar tekrar sormak doğaldır. Hayatta iyi insanların başına kötü şeyler gelir ve bu genelde biri öldüğü zaman sıkça aklımıza gelir. Yastan çıkmanın bir yolu da bilinmeyenle baş etmeyi, bir cevap bulamamayı kabullenmektir.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-3

Kendine iyi bak. Bir sevdiğini kaybettiğinde kendine dikkat etmek zor gelebilir. Dünya gözünde alt üst olmuş durumdayken sana önceden kolay gelen şeyler şimdi zor ve karmaşık gelebilir. Canın yemek yemek ya da uyumak istemeyebilir ama bu ikisi duygusal ve fiziksel sağlığın için öncelikli şeylerdir.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-4

Günübirlik yaşa. Yavaşla ve derin nefesler al. Aklın geçmişe, kaybettiğin dostunla anılarına kayıp duracak. Geçmişte yolculuk etmek hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Gelecek için endileşelenmek de geçmişi değiştirmeyecek. Ana odaklanmaya çalış, anda kal. Anımsadıkların sana şimdi gözyaşı getirirken bir süre sonra tebessümler getirecek.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-5

Kendini ufak şeylerle avut. Ufak teselliler acıyı katlanılabilir hale getirir. Kurabiye pişirmek, yumuşacık bir battaniyeye sarılmak gibi ufak şeyler.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-6

Bir şeylerle meşgul ol. Kendini çaresiz hissettiğin bazı zamanlarda meşgul olmak iyi gelir. Arkadaşının anısını onurlandıracak bir şeyler planla.

bir-dostun-kaybiyla-yasamaya-calismak-7

Sen de biliyorsun ki acını bir anda dindirebilecek, yasını bir gecede sonlandıracak bir yol yok. Acının hiç bitmeyeceğini de düşünebilirsin, aslında bu bir bakıma doğru. Şunu unutmamalısın ki bir zaman gelecek ve dostunla anılarını aklına getirmek gözyaşından daha çok tebessüm getirecek. O zamanları hatırlayıp dostunun senin hayatına girdiği için şükür duyacağın zamanlar bunlar.

Kaynak

Çeviri: Damla Ferahi


Etiketler: yaşam
İstihdam