07/03/2019 | Yazar: Kaos GL

2005-2007 yıllarında Lambdaistanbul’da örgütlenen transların çıkardığı “Gacı İstanbul” fanzin arşivi dijital ortama geliyor!

Bir “Gacı İstanbul” vardı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2005-2007 yıllarında Lambdaistanbul’da örgütlenen transların çıkardığı “Gacı İstanbul” fanzin arşivi dijital ortamda!

Bu görsel hazırlanırken Gülkan Noir'in fotoğrafından yararlanılmıştır.

“Gacı İstanbul” 2005-2007 yılları arasında Lambdaİstanbul’da örgütlenen transların emek verdiği fanzin. İlk sayısından itibaren “Biz de varız efendiler! Yazacak, söylecek çok sözümüz var!” diyen bu fanzin iki yıl boyunca trans deneyimlere, basın açıklamalarına, etkinlik çağrılarına ev sahipliği etmiş bir arşiv niteliğinde.

“Hani gullümler sürerken”

Tüm sayılarını arşivinde muhafaza eden Serdar Soydan, “Ben bu fanzini hazırlayanlardan biri değilim. O günlere, o arkadaşlara muhabbet, hürmet ve dahi hasretle” diyerek “Gacı İstanbul” fanzinini dijital ortamda yayınlamaya başladı. Fanzinin Mayıs – Haziran 2005 tarihli ilk sayısı, dün itibariyle erişime açık. Soydan, tüm sayıları paylaşacağını da şöyle duyurdu:

“Gacı İstanbul, 2005-2007 arasında Lambdaİstanbul bünyesinde gitgide özneleşen ve sayıları artan travesti ve transseksüellerin çıkardığı fanzin. Arşivimde -ne mutlu ki- tam bir takım vardı. Yener Bayramoğlu yaptığı bir araştırma için tüm sayıları incelemek  istediğinde, “Bunları neden tarayıp paylaşmıyorum ki?” diye sordum kendime. Sonrası bu blog. Pek çok kişinin emeği, imzası var bu fanzinlerde. O dönem birlikte mücadele ettiğimiz, haftanın birkaç günü toplantılar, basın açıklamaları, atölyeler ve okuma grupları sayesinde bir araya geldiğimiz arkadaşlar… Murathan Mungan’ın dediği gibi “Hani herkes arkadaş… Hani gullümler sürerken…” O güzel günleri, tüm arkadaşlarımı tatlı bir tebessümle anıyorum. Çoğuyla yıllar içinde ayrı düştük, koptuk. Ben bu fanzini hazırlayanlardan biri değilim. Tek ehemmiyetim, yukarıda da dediğim gibi, tam bir takımı arşivimde muhafaza etmiş olmam. Bugünden başlayarak tüm sayıları peyderpey tarayıp koyacağım. O günlere, o arkadaşlara muhabbet, hürmet ve dahi hasretle.” 

Gacı İstanbul’un ilk sayısına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam