07/08/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Coca-Cola’nın Macaristan’da cinsel yönelim ayrımcılığına karşı hazırladığı afişler, Star ve Yeni Birlik gazetelerinin ayrımcı söylemine bahane oldu.

Bir garip ittifak: Star ve Yeni Birlik, Macaristan iktidar partisinin ayrımcı söylemini tekrarlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Coca-Cola’nın Macaristan’da cinsel yönelim ayrımcılığına karşı hazırladığı afişler, Star ve Yeni Birlik gazetelerinin ayrımcı söylemine bahane oldu.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, içecek markası Coca-Cola’nın cinsel yönelim ayrımcılığına karşı hazırladığı afişlerin sergilenmeye başlaması Star ve Yeni Birlik gazetelerinin ayrımcı söylemi yinelemeleri için bahane oldu.

Star “Coca-Cola’ya Sapkınlık Boyutu”, Yeni Birlik ise “Macaristan’da Coca-Cola’ya Boykot Çağırısı” başlıklarıyla ayrımcı söylem içeren haberi yayımladı.

Star gazetesi manşeti

Her iki gazete de bu haber ile Macaristan iktidar partisi Macar Yurttaş Birliği (FİDESZ) üyesi István Boldog’un boykot çağrısını gördü ancak Coca-Cola’nın ayrımcılık karşıtı açıklamasını görmezden geldi.

Yeni Birlik haberinde, Star gazetesi gibi “sapkın” ifadesini kullanmamış olsa da haberi tek taraflı ve eşcinsel / biseksüel kişilere yönelik önyargıyı arttıracak şekilde sunuyor.

FİDESZ’in ‘günahları’

Star ve Yeni Birlik gazeteleri homofobik boykot çağrısını başlatan Boldog’un muhafazakâr partili oluşuna değiniyor ancak, elbette bu gazeteler bu partinin yani FİDESZ’in kadınların, göçmenlerin ve işçilerin kazanılmış haklarına saldırdığına yer vermiyor.

Özetle Coca-Cola’nın “sıfır önyargı” sloganı Türkiye’de Macaristan’ın iktidar partisi FİDESZ’den rol çalan gazetelerinde ayrımcı söyleme dönüşüyor.

İlgili haber:

Coca-Cola: Sıfır şeker, sıfır önyargı

 

 


Etiketler: medya
İstihdam