02/11/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Bir haftayı geride bırakan Van depreminin ardından Van’a Gürpınar’dan zorunlu göçle gelenlerin yaşadığı gecekonduların olduğu yerleşim yeri olan Seyrantepe mahallesindeki çadırları dolaştık.

Bir Haftanın Ardından Hâlâ Derme Çatma Naylon Çadırlarda! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bir haftayı geride bırakan Van depreminin ardından Van’a Gürpınar’dan zorunlu göçle gelenlerin yaşadığı gecekonduların olduğu yerleşim yeri olan Seyrantepe mahallesindeki çadırları dolaştık.
 
Gecekondularda yaşayan halk hasarlar nedeniyle evinin bahçesine ya da açık arazi üzerine, mezarlık diye tabir edilen yerlere kendi olanaklarıyla derme çatma çadırlar kurmuşlar.
Hasar tespiti için gelinse de buralara hâlâ devlet eli uzanmamış. Çadır gelmemiş. İran’dan gelen beyaz küçük çadırlar görülüyor ara ara. Kızılay bir okulun bahçesinde çadır kent kurmuş. İçinde yaşayan yok. Çünkü insanlar evlerinden uzakta olmak istemiyor. Hırsızlık, yağma olmasından korkuyorlar. 
Buradaki temel ihtiyaç maddeleri gıda, giyim; küçük çocuklarda soğuk algınlığı nedeniyle ilaç ve sağlık yardımı gerektiğini söylediler. Van’da dış mahaller nerdeyse çadır kente dönmüş durumda.
Derme çatma çadırlarda 9-10 kişi bir arada kalıyor. Sivil savunmaya çadır için müracaat ettiklerini ama sonuç alamadıklarını söylüyorlar. Bunca çadır arasında bir tek Kızılay çadırı bulabildim. Sahipleri de Muradiye’den satın aldıklarını söylediler. Daha sonra da sözü değiştirip bir akrabalarından aldıklarını söylediler.
Kurulan kriz masasında ihtiyaç listeleri alınarak gece dağıtım yapılıyor.
 
Gündüz dağıtımlarında sorun çıktığı, yağma ve saldırı olayları olduğu söylendi.
 
Yağma olaylarında dışarıdan gelen bazı kişiler ve çete oluşturan guruplar olduğu da bildirildi.
 
Dağıtım yapan çadırlar arasında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’in çadırı da bulunuyor.
 
KESK’e gelen yardım kamyonlarına el konulduğu (30 Ekim) akşama kadar süren görüşmelerden sonra geri aldıklarını söylediler.   
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu / Kaos GL
 
 

Etiketler: yaşam
İstihdam