15/10/2007 | Yazar: Mehmet Güner

Alvaro eşcinselliğin suç sayıldığı Nikaragua’dan 12 yaşında kaçmış. Kanada muhabirimiz Mehmet Güner, mülteci Alvaro Orozco’nun kısa süren "umuda yolculuk" hikayesini anlatıyor.

Alvaro eşcinselliğin suç sayıldığı Nikaragua’dan 12 yaşında kaçmış. Kanada muhabirimiz Mehmet Güner, mülteci Alvaro Orozco’nun kısa süren "umuda yolculuk" hikayesini anlatıyor.

KAOS GL - 15/10/2007

Mehmet Güner - Kanada

Bazıları için Kanada bir umut ülkesi. Çoğu insan ülkelerindeki baskılardan, belki ölüm tehlikesinden, belki de cinsiyet yönelimlerinden dolayı Kanada’ya iltica ediyor. İşte bu anlatacağım hikayenin mutsuz karakteri, kader arkadaşımız Alvaro Orozco.

Alvaro Nikaragua'da doğmuş ve 1998'de, henüz 12 yaşındayken ülkesini terk etmek zorunda kalmış. Terk etmiş çünkü gey olduğu için babasından çok büyük şiddet ve ağır işkenceler görmüş. Tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi gey olmak çok büyük bir utanç ve suç unsuru Nikaragua'da ve 1992’de alınan bir kararla bunu suç unsuru haline getirerek yasallaştırmış.

Alvaro 12 yaşındayken ülkesinden ayrılıp Amerika’ya geliyor ve burada uzun bir sure yaşadıktan sonra Kanada’nın ‘özgürlükler ülkesi’ olduğunu ve cinsel kimliğini özgürce yaşayabileceğini öğreniyor. Hemen Kanada devletine iltica talebinde bulunuyor. Gerekçesi ise özgür yaşamayı istemek. Alvaro için bir umudun hikayesi işte böyle başlamış.

Ama kısa sürmüş. Kanada bu iltica talebini değerlendirip görüntülü duruşmada sorguladığı Alvaro’nun dış görünüşünün ve hareketlerinin ‘yeterince geye benzemediği’ kararına varmış ve talebini reddetmiş. Alvaro 4 Ekim’de sınır dışı edildi.

Alvaro’nun avukatı El-farouk Khaki ‘kavganın henüz bitmediğini’ söylese de Kanada’nın kararı geçerli.

Bu haberi duyunca çok derin bir üzüntü yaşadım, çünkü Alvaro’yla aynı duyguları ve umudu paylaşıyorum ben de ve tüm kalbimle her şeyin Alvaro’nun gönlünce olmasını diliyorum.

*Muhabirimizin diğer haberleri:

[[Torontoluların beklediği gün]]


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam