05/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları 2018 Raporu’na göre eşcinsel ve biseksüel kadınlar nefret suçuna maruz kaldığında ne hissediyor?

“Bir yara gibi üstüme yapıştı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Will Varner / BuzzFeed

Kaos GL Derneği’nin her sene yürüttüğü “Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması”nın 2018 yılı sonuçlarına göre eşcinsel ve biseksüel kadınlar nefret suçuna maruz kaldığında ne hissediyor, nasıl baş etmeye çalışıyor?

Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi Ve Transfobi Temelli Nefret Suçları 2018 Raporu’na göre nefret suçu mağduru eşcinsel ve biseksüel kadınlar yaşadıkları şiddettin tekrarlamasından endişeliler.

“Bu hep böyle gidecekmiş gibi geliyor”

Bu endişeyi cinsel taciz mağduru bir lezbiyen şöyle anlatıyor, “Ne zaman psikolojik destek almak istesem homofobiye maruz bırakılıyorum ve bu yüzden travmalarımı atlatabileceğime dair umudumu kaybettim. Bu hep böyle gidecekmiş gibi geliyor.”

Fiziksel şiddet ve cinsel taciz mağduru bir biseksüel kadın ise benzer endişelerini şöyle dile getiriyor: “Bir yara gibi üstüme yapıştı. En değer verdiğim insandan şiddet gördüm. Hâlâ canımı yakıyor üstünden geçen zamana rağmen. Yersiz ve zamansızca ataklar geliyor bana bu durumu hatırlatıp o günkü acıyı hissettiren. Hiçbir zaman geçmeyecek bir acı benim için.”

Şiddetin etkilerini uzun süre hissetmeye dair cinsel taciz ve hakaret mağduru bir biseksüel kadının anlattıkları dikkat çekici: “Güvenerek açıldığım kişilerdi ve benim ve partnerim hakkında kendi aralarında erotik hayaller kurabileceklerini düşünmemiştim veya hakaret derecesinde alay edeceklerini. Uzun bir süre bundan etkilendim çünkü şiddeti gerçekleştiren bir kişinin bana romantik duygular beslediğini ve kendi deyimi ile ‘yatağa atmaya’ çalıştığını öğrendim.”

“Daha da içime ve eve kapandım”

Peki, eşcinsel ve biseksüel kadınlar maruz bırakıldıkları nefret saikli saldırıların ardından nasıl hissediyor, bu olay psikolojilerini nasıl etkiliyor?

Fiziksel şiddet ve cinsel taciz mağduru bir lezbiyen kadın yaşadığı nefret saldırısının ardından sosyalleşme becerilerinin azaldığını söylüyor: “Daha da içime ve eve kapandım.”

Takip edilme mağduru biseksüel trans kadın “Anksiyetem tetiklendi” derken şiddet tehdidine maruz kalan biseksüel kadın ise “Büyük bir hınç oluştu içimde. Sık sık aklıma geliyor kendimi engellemeye çalışıyorum ben de nefret döngüsüne kapılmayayım diye” diyor.

2019 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor!

Kaos GL Derneği her sene “Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Araştırması” yürütüyor.

Araştırma, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2019 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

Araştırmaya buradan katılabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam