20/11/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Transgender Avrupa raporuna göre bir yılda 271 transfobik nefret cinayeti yaşandı: ‘Daha ne kadar ölmeliyiz ki Avrupa harekete geçsin?’

Bir yılda 271 transfobik nefret cinayeti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Transgender Avrupa raporuna göre bir yılda 271 transfobik nefret cinayeti yaşandı: “Daha ne kadar ölmeliyiz ki Avrupa harekete geçsin?”

Transgender Avrupa, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde geçtiğimiz bir yılda nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden transların sayısını açıkladı.

Örgütün yürüttüğü Trans Cinayetlerini İzleme projesi son verilerine göre 1 Ekim 2014-30 Eylül 2015 tarihleri arasında dünya genelinde 271 trans, nefret saldırıları sonucu yaşamını kaybetti.

Rakamlar daha fazla olabilir

Dünyanın her yerinden veri akışı sağlayamadıklarını belirten Transgender Avrupa, gerçek rakamların daha fazla olduğunu da belirtti. Örgütün bir önceki yıl raporuna göre 226 transfobik nefret cinayeti yaşanmıştı. Bu sene nefret cinayetlerinde artış gözlemlendi.

Transgender Avrupa’nın 20 Kasım basın açıklamasında ise transfobik nefret cinayetlerine ilişkin, “Daha ne kadar ölmeliyiz ki Avrupa harekete geçsin” sorusu yöneltildi. Örgüt, Avrupa Komisyonu’nu nefret suçlarını cinsiyet kimliğini de kapsayacak şekilde ele almaya ve Avrupa Konseyi’ni transfobik şiddete karşı daha etkin mücadeleye çağırdı.

Trans kadınlara dönük suçlar cezalandırılmıyor

Transgender Avrupa proje koordinatörü Boglarka Fedorko, “Trans kadınlara dönük suçlar genellikle fark edilmiyor, raporlanmıyor ve cezalandırılmıyor. Yetkililer sorunun ne kadar kapsamlı olduğunu görmüyor. Yasa uygulayıcıları önyargılı ve transfobik” dedi. Örgütün Yönetim Kurulu Üyesi Krisztina Kolos Orban da, “Daha ne kadar ölmeliyiz ki Avrupa harekete geçsin” diyerek nefret suçlarına tepkisini gösterdi.

Nefret saldırıları sonucu yaşamını yitiren transların isimlerine şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber:

Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü nedir?


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam