07/05/2009 | Yazar: Umut Güner

Akın Birdal bugün TBMM Başkanlığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle, LGBTT bireylere yönelik nefret cinayetleri ile ilgili soru önergesi verdi.

Akın Birdal bugün TBMM Başkanlığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle, LGBTT bireylere yönelik nefret cinayetleri ile ilgili soru önergesi verdi.
 
Sivil anayasa tartışmalarınında Hükümetin kulaklarını tıkadığı taleplerden biri olan ‘cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin anayasanın Kanun önünde eşitliği sağlayan maddesine ilişkin de soru da soran Akın Birdal, LGBTT Hakları Platformunun talebini Meclis içinde gündemleşmesini sağladı.
Akın Birdal’ın eşitlik maddesi ile ilgili sorusu: ‘Anayasa'nın kanun önünde eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesinin, LGBTT bireyleri de kapsayacak şekilde değiştirmesi düşünülüyor mu?"
Akın Birdal verdiği soru önergesinde, Devlet’in bu cinayetlerie sessiz kalmasını eleştiriyor:
"Cinayetlerin nefret saiki ile işlendiği endişesini giderebilecek Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş herhangi bir birim olmadığından cinayetlerin akıbetini izlemek mümkün değil."
"Oysa transseksüel yurttaşlara yönelik saldırılar konusunda en son Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 17 Ekim 2008 tarihli kararı bu açıdan acil olarak idari birimlere olan ihtiyaca işaret ediyor" diyen Birdal kararı alıntılıyor:
 
"Sanıklar kendilerinin ve çevrelerindeki insanların 'önyargılarının tetiklediği' düşüncelerle çevrelerinde yaşamakta olan ve kendilerinin transseksuel bireyler olarak tarif eden müdahillere karşı belli bir karar doğrultusunda yoğun ve sürekli saldırılarda bulunmuşlar, onları yaşadıkları hayat alanından ayrılmaya zorlamışlardır".
 
Milletvekili Birdal'ın, Erdoğan'a sorduğu diğer sorular şöyle:
 
- Transseksüel-travesti-eşcinsel  yurttaşlarımıza karşı son bir yılda kaç saldırı yapıldı ve bunların ne kadarı ölümle sonuçlandı?
- Bu saldırıların failleri yakalandı mı?
- Ankara 11. Ceza Mahkemesinin yukarda aktarılan kararı gereğince TCK da 'nefret suçları' adı altında bir düzenleme yapılması için sürdürülen bir çalışma var mı?
- Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlik ayrımcılığını gidermek amacıyla, Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesinin değiştirmesi için bir çalışma yürütülüyor mu?
- Transseksüel-travesti-eşcinsel  bireylerin önünde ciddi bir engel teşkil eden istihdamda ayrımcılığı önlemeye yönelik programlar gündemde mi?
 


Etiketler: yaşam
İstihdam