28/09/2010 | Yazar: KAOS GL

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle düzenlenen "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"ne katılan savaş karşıtları, ateşli silah sonucu kaybettikl

Bireysel Silahlanmaya Ayakkabılı Protesto Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle düzenlenen "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü"ne katılan savaş karşıtları, ateşli silah sonucu kaybettikleri yakınlarının ayakkabılarını kırmızı halıya bıraktı. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Çağatay, "Yeni silah kanun tasarısında yer alan silahlanmayı kolaylaştırıcı hükümler kaldırılsın" dedi.

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü nedeniyle düzenlenen "Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü" etkinliğine katılanlar, ateşli silah sonucu kaybettikleri yakınlarının ayakkabılarını kırmızı halıya bıraktı.
 
Taksim Meydanı'ndaki etkinlikte, bireysel silahlanmayı protesto etmek amacıyla bir araya gelen yüzlerce silah karşıtı kişi, 'Bireysel silahlanmaya hayır' yazılı dövizler ve yakınlarının fotoğraflarını taşıdı, yere serilen kırmızı halıya ayakkabı ve çiçek bıraktı.
 
Etkinlikte konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, "Bireysel silahlanmaya hayır' deyişimizin hedefine ulaştığını söylemek isterdim. Ama ne yazık ki çok yolumuz var ve bu yolu birlikte kat etmeliyiz" dedi.
 
Yeni silah kanun tasarısında yer alan "silahlanmayı kolaylaştırıcı hükümlerin kaldırılması" gerektiğini söyleyen Çağatay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletvekillerinin bizi duymalarını sağlamalıyız. Ne yazık ki Gaziantep'te ateşli silahla yapılan düğün kutlaması sırasında damadın kendi babasını iki halasını öldürmesi sonrası vakfımızın telefonları yabancı basın mensupları tarafından sürekli arandığında bizler durumu açıklamakta çok zorlandık. 21. yüzyılda medeni ülkeler arasına girmeye çalışırken bunların nasıl bir adet olduğunu açıklamak utanç vericiydi."
 
"5 milyon ruhsatsız silah"
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da "Ülkemizde 5 milyon ruhsatsız, 2 milyon ruhsatlı silah bulunuyor. Bu rakamlar her on kişiden birinin silahlı olduğu anlamına geliyor. Bu durum silahlanma noktasında geldiğimiz vahim noktayı gösteriyor. Bu kabul edilemez" diye konuştu.
 
Samsun'da bir düğün sırasında köy muhtarının silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Damla Karadağ'ın (8) babası Arif Karadağ, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı. Karadağ, "Yetkililerin silah ruhsatı verme yaşını indirmeye çalışmasına anlam veremiyorum" dedi.
 
Konuşmaların ardından, Alternatif Sanat Oyuncuları adlı performans grubu, bireysel silahlanmayı konu alan bir tiyatro oyunu sergiledi. Katılımcılar, daha sonra yakınlarının ayakkabılarını yere serilen kırmızı halı üzerine bıraktı.


Etiketler: insan hakları
İstihdam