04/06/2019 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ görünürlüğünü sağlamak ve LGBTİ+’lar için istihdam alanı yaratmak amacıyla tekstil alanına gökkuşağı renklerini taşıyan 1başkadünya’nın tişörtlerini Azad ile konuştuk.

“Biri giydiğinde diğerinin cesaret alacağı bir tişört tasarlamak istedik” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ görünürlüğünü sağlamak ve LGBTİ+’lar için istihdam alanı yaratmak amacıyla tekstil alanına gökkuşağı renklerini taşıyan 1başkadünya’nın tişörtlerini Azad ile konuştuk.

“Don’t be afraid to show your true colours” Türkçesi ile “Gerçek renklerini göstermekten korkma.”

Hem LGBTİ+ görünürlüğünü sağlamak hem de LGBTİ+’lar için istihdam alanı yaratmak amacıyla tekstil alanına gökkuşağı renklerini taşıyan 1başkadünya’nın tişörtlerini Azad ile konuştuk.

Nasıl başladınız bu işe?

LGBTİ+ görünürlüğünü taşıyan bu tişörtlerin fikri uzun zamandır Deniz, Beniz ve benim aklımızdaydı. Ancak ekonomik olarak bu işe girişebilme imkânımız yoktu. Öncelikle 1başkadünya İnstagram hesabını açtık. Bu sayfayı satış için açmadık aslında amacımız LGBTİ+ gündemini haberleştirmek ve LGBTİ+’ların seslerini duyurmaktı. Ancak sayfa belirli bir takipçi seviyesine ulaşınca gökkuşağı renklerini taşıyan diş fırçalarını burada satışa sunduk. Buradan elde ettiğimiz çok küçük bir sermayeyi dayanışma ile arttırarak fason kumaş satın aldık ve bu işe giriştik.

Siz mi diktiniz?

Hayır. Beniz’in tanıdığı bir terzi vardı. Tişörtleri taraslayıp, bastırdık. Paketleme ve reklam ciddi maliyetler olduğu için hepsini kendimiz yaptık. LGBTİ+ camiasından tanıdık kişilerle iletişime geçtik. Tam anlamıyla bir dayanışma ürünü.

Satışlar nasıl gidiyor?

İlk baskı tişörtlerimiz bir denemeydi, piyasayı yokladık. Özellikle Twitter’dan ilgi yoğun. Güzel gidiyor.

Nasıl bir amaçla yola çıktınız?

İki amacımız var aslında, ilki LGBTİ+ görünürlüğüne katkı sunmak. Biri giydiğinde diğerinin cesaret alacağı bir tişört tasarlamak istedik. Bizim tişörtlerimizi LGBTİ+ haklarını destekleyen heteroseksüel çiftler de alıyor, bu çok güzel bizce. Bir diğer amacımız da LGBTİ+’lar için istihdam yaratmak. Özelde ve kamuda çalışma hayatında karşılaştığımız ayrımcılık malum… Bu alanda bir istihdam sağlayabileceğimizi umuyoruz.

Yeni tasarımlar gelecek mi?

Bu baskıda 4 model 3 renk kombinasyonu yaptık ama 3 yeni farklı tasarım gelecek. İpucu vereyim Emel Müftüoğlu’nun “Hovarda” şarkısından bir tasarımız olacak. Yeni tasarımı LGBTİ+ hareketin içinden öğrenci bir arkadaşımız yapacak.

Tişörtleri nereden satın alabiliriz?

Tişörtleri gardrops’ta satıyoruz. Buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, moda
İstihdam