08/04/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Birinin gey olduğunu anlayamıyor musunuz? Girdiğiniz ortamlarda birileri ‘ben anlamıştım onun gey olduğunu, zırıl zırıldı’ diyor, siz de ben niye anlamıyorum niye cingöz değilim diye hayıflanıyor musunuz? Müjde! Madde madde nasıl anlayacağınızı anlatan bir rehber hazırladık.

Birinin gey olduğunu anlama yolları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birinin gey olduğunu anlayamıyor musunuz? Girdiğiniz ortamlarda birileri “ben anlamıştım onun gey olduğunu, zırıl zırıldı” diyor, siz de ben niye anlamıyorum niye cingöz değilim diye hayıflanıyor musunuz? Müjde! Madde madde nasıl anlayacağınızı anlatan bir rehber hazırladık.

1- ANLAYAMAZSINIZ

Sayfayı hemen kapatmayın... Madem bu başlığa kadar düştünüz!!! Şaka şaka. Biraz konuşalım mı? Başka ortamlarda belki harekete uzak biri söylese “o işler öyle değil” diyebileceğimiz söylemleri bazen sadece kendi kelimelerimizle ifade ettiğimiz için güçlendiriyor olabilir miyiz? Birinin gey olduğunu anlama diğer adıyla “gaydar” sahibi olma iddiası ciddi manada sıkıntılı bir mesele. Anladığını iddia edenler ikiye ayrılır: gözlemlere dayandıranlar (kırdın beni God damn it, kırdın) ve hissi kablel vuku olarak yaşadığını iddia edenler. İkisini de inceleyelim, ikisi de birbirinden sıkıntılı zaten. 

- Gözlemlere dayandıranlar: Harekete, giyinişe ve konuşma tarzına dayandırdıklarını açıkça söylemeseler de gözlemlerini bu şekilde yaparlar. Yazarken bile elim ayağım titredi, elin adamı kırmızı giyen erkeğe “ibne” dese cıngar kıyamet koparabilecek bazı kişiler beyanı olmayan kişiler için “o şudur, bu kesin budur” diyebiliyor. Abla uyanın 2016’ya geldik, gerçek gözlemle ya da değil hiçbir yöntemle kimlik de yönelim de anlaşılmaz. Yaşamımıza kıskaç olan stereotipleri yeniden üreteceğiz de ne olacak?

- Hissi kablel vuku yaşadığını iddia edenler: Bugün Allah için kaç kişiye gey olduğunuzu hissettirdiniz? Çünkü bu insanlar orada burada “felanca da öyle sanırım, bilmiyorum Nefaset öyle hissettim” diyor ya da siz açıldıktan sonra “ben hissetmiştim de, senin söylemeni beklemiştim” diyebiliyor. Neden? Çünkü onların kalp gözü var. Siz neden onun “öyle” olup olmadığını anlayamadınız? Çünkü kalp gözü herkeste olmaz… Geçmiş olsun. Hayatınıza kalp gözü olmayan bir ezik olarak devam edeceksiniz.

Bir de fark ettiniz mi genelde kalp gözü olanlar gey olanı anlar, ben daha hiç heteroluğun hissedildiğini duymadım. Gördüğünüz gibi insanların kalp gözü sadece geylere açık oluyor. Kalbinizin gözü kadar biraz da sevgi, efendime söyliyim dayanışma kanallarınız açılsın, hadi inş.

2 – Anlayamadığınız gibi tanımlayamazsınız da (seks yapmış bile olsanız, evet canım)

Kişi bir eş cinsi olarak sizinle birlikte olsa dahi, bu size onun hakkında “gey, biseksüel, falanseksüel, filanseksüel” deme hakkını vermez. Kişinin sizinle olan cinsel edimi, onun kimlik beyanını etkiler ya da etkilemez; bu kısımla ilgili söz etmek ona kalmıştır. Yani ortamlarda “hetero gibi davranıyor ama benimle birlikte oldu, biseksüeldir en fazla” demek (allah affetsin yapıyo musunuz böyle şeyler?) gibi bir garabette bulunmayın. Gıybet döner gelir, karması var.

3 – Tanımlayamadığınız gibi… Şaka şaka, peki napmak gerek?

Bulunduğunuz ortamda biri hakkında “geymiş” iddiası ortaya atıldığında “hadi canım ee o evli değil mi AAA YOKSA ANLAŞMALI EVLİLİK Mİ, evet o bi ara şunla da çok yakındı kolileştiler demek ki” şeklinde tepki VERMEDEN ÖNCE (çünkü biliyorum, vermeyin desem de verirsiniz, keşke vermeseniz) bilginin doğruluğu için kaynak sorun. Kişi ünlü değilse, arkadaşınızı “Bunu niye söyledin şimdi? Sebebi neydi ki?” diyerek kalaylayın. Evet. Çünkü başka yerlerde de bu bilgiyi dolaşıma sokabilir. Kişinin (doğru olup olmadığını bilmediğimiz) bu bilgiden dolayı karşısına garip durumlar çıkabilir. Kişi ünlüyse, kaynak için falanca magazin gazetesine de OK deyip geçmeyin. Kişinin beyanı mı, yoksa Erol Köse mi iddia etmiş (çok sever bu şeyleri), başka yerlerde yayınlandı mı, kişi bu yayını onadı mı yoksa zaten garibim o sırada kimsenin önceden takip etmediği şimdi sırf bu sebeple follower patlaması yaşayan twitter hesabından HAKKIMDA YAZILANLAR YALAN diyor mu… Hatta yalanlamasına rağmen hâlâ tivitlerinin altına "ehe mehe vurduyon mu" gibi sululuklar yapılıyor mu diye bakmak önemli.

Sonuç olarak: Evet ünlü ya da değil, insanlar açık kimlikli olabilsin ve bunun üzerine söz üretebilsin istiyoruz. Ama işte bunu O KİŞİNİN yapması gerekiyor ki, üretilmiş bir söz üstünden konuşabilelim. Söylenti, kimden gelirse gelsin (ister kapıcısı, ister annesi, ister kolisi, hatta inanır mısınız isterse Erol Köse) söylentidir. Kişilerin kimlikleri üzerinden doğruluğu teyit olmamış bilgileri dolaşıma sokmayın.

Kamu spotumuz burada sona ermiştir. (Artık kapatabilirsiniz, bitti demek istiyor)


Etiketler: yaşam
İstihdam