06/04/2010 | Yazar: Nevin Öztop

17 Mart tarihinde, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Sekreterliği, Tür

Birleşik Krallık’ın Gözünden ‘Biz’deki Haklar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
17 Mart tarihinde, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Sekreterliği, Türkiye’nin dâhil 22 ülkeye yer verdiği 2009 İnsan Hakları Raporu’nu açıkladı. Raporda ağırlıklı olarak ifade özgülüğü, dini azınlıklar, etnik hazırlıklar,  gündemde yer alan “Demokratikleşme Paketi” ve radyo ve televizyon programlarında Türkçe dışındaki dillere yer verme konularına yer verildi.
 
“İfade özgülüğünü tehdit eden gözaltıların sayısında azalma olsa da, vergi usulsüzlüğü için Eylül ayında Doğan Medya grubuna kesilen büyük vergi cezası endişe yaratmaktadır. Türkiye Hükümeti’ne oldukça eleştirel olduğu gözlenmiş olan Doğan Holding’in pazardaki değerinden de fazla olan cezanın, orantısız olduğuna, grubun ekonomik olarak ayakta kalabilirliği konusuna ve dolayısıyla medya özgürlüğüne etkisine dair Avrupa Komisyonu bir rapor hazırlamıştır. ” diyen raporun geri kalanında şu ifadelere yer verildi: “Yasa uygulayıcıların ve güvenlik güçlerinin dokunulmazlığı; işkenceye ve uygunsuz gözaltılara dair acil, eksiksiz ve bağımsız soruşturmaların eksikliği hala birer sorun teşkil etmektedir. Yunan Ortodoks Halkı toplantısının kapatılması bir sorundur; ancak yeniden açılması konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Türkiye, vatandaşlarının kimliklerini korumaları adına, etnik, dinsel ve dilsek azınlıkların haklarına dair spesifik haklar garantilememiştir. Ancak Ağustos ayında hükümet, bir “Demokratikleşme Paketi” geliştirmek için müzakere sürecine gireceğini ifade etmiştir. Bu Romanları ve Kürtleri de içermektedir. Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasına yönelik engellerin kaldırılacağına dair belirtiler gösterilmiştir.”
 
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, her sene Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dair bir rapor yayınlıyor ve bunu elçilikleri yoluyla dolaşıma sokuyor. Gelecek raporlarda, Türkiye’deki LGBT bireylerin insan haklarına yer vermek için görüşmeleri sürüyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam