15/01/2019 | Yazar: Kaos GL

Polis kurşunuyla katledilen trans kadın Hande Buse Şeker, İstanbul’da anıldı.

“Birlikte güçlüyüz, yaşasın dayanışma!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis kurşunuyla katledilen trans kadın Hande Buse Şeker, İstanbul’da anıldı.

Fotoğraflar: Ali Gali

İzmir’de 9 Ocak 2019 günü polis memuru tarafından silahla öldürülen Hande Buse Şeker, dün akşam İstanbul’da anıldı. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan anmada, 43 LGBTİ+ ve kadın örgütünün imzasını taşıyan basın açıklaması okundu. Açıklamanın tam metni şöyle:

“9 Ocak 2019 sabahı İzmir Alsancak’ta trans kadın Hande Şeker bir polis tarafından kendi evinde silahla katledildi. Biz bu cinayetleri, Esra Ateş’in polis merkezine 100 metrelik mesafede katledilmesinden, Hande Kader’in tecavüz edilip yakılmasından, Eylül Cansın’ın intihara sürüklenmesinden hatırlıyor ve hatırlatıyoruz. Ne acıdır ki Türkiye trans cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya dokuzuncusu. Bu kadınların temel haklarını ellerinden alan, örgün öğretimden koparan, istihdamını engelleyip zorunlu ve güvencesiz seks işçiliği dışında seçenek bırakmayan, kolluk şiddetini eksik etmeyen bu sisteme karşı öfkemizi bir kez daha haykırıyoruz!”


“Trans kadınlar kadındır. ‘Kadın sandım, erkek çıktı’, ‘beni kandırdı’, ‘erkekliğimi küçük düşürdü’, ‘onurumu kırdı’ gibi transfobik ifadelere ceza indirimi uygulayan hâkimlere çağrı yapıyoruz: Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın!”

“Kadınların hayatları değersizleştiriliyor. Ataerkil sistem kadın cinayetlerinde farklı farklı bahaneler türetiyor. Kimi kadın transfobi nedeniyle, kimi kadın namussuz olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin aşkını reddettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz.”

“Bu nedenle; kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağını İstanbul Sözleşmesi’nin 4. maddesi ile taahhüt eden devletin bu kararı uygulamasını, Anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm trans kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!”

İmzacı örgütler: 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, 7 Renk Koro, BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Demir Leblebi Fanzin, Dersîm Roştîya Asmê LGBTİ+ Oluşumu, erktolia, Eskişehir Anadolu LGBTİ+, FeminAmfi, Feminist Çukurova, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi, Genç LGBTİ+ Derneği, Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu (QueerDeer), HDP İstanbul Kadın Meclisi, HEVİ LGBTİ Derneği, İstanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Kırkyama Kadın Dayanışması, Kampüs Cadıları, Kaos GL Derneği, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği, Keskesor Amed LGBTİ+ Oluşumu, Kocaeli lgbti inisiyatifi, Kuir Eskişehir Lgbti Topluluğu, Kuir Kıbrıs Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, LİSTAG Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Aileleri ve Yakınları Grubu, Lubunya+ Dayanışma Ağı, Mersin Lgbt 7 Renk Derneği, Mor dayanışma, MorEl LGBTİ, MSGSÜ LGBTİ+ Topluluğu, Muamma Futbol Takımı, Muamma LGBTİ+ Derneği, Nar Kadın Dayanışması, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, Özgür Renkler, Sosyalist Kadın Meclisleri, SPoD LGBTİ Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu, TODAP Kadın Komisyonu


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam