21/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Biseksüel kadın oyuncu Cynthia Nixon’ın New York valilik seçimleri için adaylığını açıklamasını Türkiye’de gazeteler nasıl haberleştirdi?

Biseksüel, ‘seksi’ ve politikacı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Biseksüel kadın oyuncu Cynthia Nixon’ın New York valilik seçimleri için adaylığını açıklamasını Türkiye’de gazeteler nasıl haberleştirdi?

“Sex And The City” dizisi oyuncularından Cynthia Nixon, New York valilik seçimleri için adaylığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York eyaletinde 6 Kasım'da gerçekleşecek valilik seçimleri için adaylığını açıklayan Nixon aynı zamanda açık kimlikli biseksüel bir kadın. Nixon, ülkedeki eşit evlilik kampanyasının da görünen yüzlerinden biriydi.

Hem kadın hem eşcinsel bir oyuncu olan Nixon’ın New York valilik seçimleri için adaylığını açıklamasını Türkiye’de gazeteler nasıl haberleştirdi?

Göz dikmek!

Posta gazetesi bu haberi “Valiliğe göz dikti” başlığı ile sayfalarına taşıdı. Diğer bir değişle, Gazete Nixon’ın seçilme hakkını kullanması, hakkı olan bir şeyi talep etmesi haberini “göz dikti” olarak verdi. Posta haberi “Liberal aktivist kişiliğiyle tanınan Cynthia Nixon seçilirse New York'un ilk kadın valisi, aynı zamanda eşcinsel olduğunu açıklayan ilk valisi olacak” cümleleri ile sürdürdü.

Seksi olması daha mı önemli?

Hürriyet gazetesi aynı gelişmeyi, “En seksi vali adayı” olarak görmeyi tercih etti. Oyuncu Nixon’ın haber yapılma gerekçesi politikacı kimliği olsa da Hürriyet O’nun seksiliğini ön plana çıkarmayı uygun bulmuş! Gazete, “Güzel oyuncu, seçimlerde New York Valisi Andrevv Cuomo'ya karşı yarışacağını Twitter üzerinden açıkladı. 51 yaşındaki Emmy ödüllü Nixon, seçimi kazanırsa New York’un ilk kadın ve eşcinsel valisi olacak” cümleleri ile haberi tamamladı.

Haber Türk’ün dört dörtlük haberi

Haber Türk ise “Valiliğe aday oldu” başlığı ile haberi okuyucularına taşıdı. Haber Türk de Nixon’ın seçilmesi durumunda New York’un ilk kadın valisi ve eşcinsel olduğunu açıklayan valisi olacağını duyurdu. Gazete gelişmeyi olduğu gibi ve cinsiyetçi bir dil kullanmadan aktarmayı başardı.

Seksilik şart!

Cumhuriyet gazetesi Nixon’ın 'Sex And The City’de canlandırdığı avukat rolünü kastederek, “Seksi avukat vali adayı” başlığını seçti ve seçilmesi durumunda eşcinsel olduğunu açıklayan ilk New York valisi olacağını duyurdu. Tıpkı Hürriyet gibi Cumhuriyet de Nixon’ı politikacı olduğu için haber yapıyor ama oyuncu kimliğini öne çıkarmayı tercih etti.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam