09/10/2009 | Yazar: Ali Erol

Biseksüel Türkiye grubu İzmir’de toplanıyor. İzmir’de ilk kez yapılacak olan toplantının kolaylaştırıcılığını Biseksüel Türkiye grubundan Okan ve Pelin yapacaklar. 

Biseksüeller İzmir’de buluşuyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Biseksüel Türkiye grubu İzmir’de toplanıyor. İzmir’de ilk kez yapılacak olan toplantının kolaylaştırıcılığını Biseksüel Türkiye grubundan Okan ve Pelin yapacaklar. 

Programda Biseksüellik ve Bifobi - Homofobi konulu bir sunum olacak. Ardından soru cevap şeklinde katılımcılarla bir forum düzenlenecek.
 
İzmir'de gerçekleştirilecek biseksüel toplantısını Okan, Pelin ve Yeşillerden Murat’a sorduk.
 
‘Mail grubu ile başladık’
Pelin Dutlu, geçen yaz başında kurulan ‘Biseksüel Türkiye’ mail grubunun amacını şöyle tanımlıyor:
 
‘Biseksüellerin özel olarak yaşadıkları, biseksüel olmaktan kaynaklı ayrımcılıkları, şiddeti, önyargıları daha samimi bir ortamda paylaşmak ve görünürlüğü artırmak içindi. Uzun bir süre mailler üzerinden haberleşmeler sürdü.’
 
Sanal âlemden yüz yüze ilk toplantı Eskişehir’de
 
Mail grubunda tanışan biseksüeller ilk toplantılarını Eskişehir’de yaptılar. Ardından benzer bir bulma da İstanbul’da gerçekleşti.
 
‘Toplandığımızdaki sayımız genelde beş ya da altı kişiyi geçmese de bir araya gelmek ve mailden gerçeğe dönüştürmek güzeldi’ diyor Pelin.
 
‘Bu buluşmalar, toplantılar dışında bir defa da Ankara’da var olan önyargılar ve yanlış bilinenler üzerine bir sunum yapmıştık. Öncesindeki hazırlıklar çok heyecanlıydı. Biseksüellik ya da bifobi daha az bilinen kavramlar sonuçta. Bunu hazırlanırken net bir şekilde gördük. Bu bizim için iyi bir deneyimdi.’
 
Dayanışmak çok önemli
 
İzmir’deki etkinlikten beklentisinin öncelikle mail grubunda olan ve İzmir’de yaşayan biseksüellerle tanışmak olduğunu söyleyen Pelin, ‘yaşadıklarımızı paylaşmak ve Siyah Pembe Üçgen’in de desteğiyle daha sonrası için İzmir’de örgütlenmeyi artırmak’ istediklerini belirtti.
 
Dayanışmanın önemine vurgu yapan Pelin, Eskişehir’deki ilk buluşmaya gittiğinde çok heyecanlı ve tedirgin olduğunu söyledi. ‘Görünür olmak ve mücadeleye katılmak zor bir aşama ama böylesi buluşmalar insanların hayatında önemlidir. Beni mail grubu bile korkutmuştu ama daha sonrasında yararlı olabileceğini gördüm.’
 
Bir yanım heteroseksüel bir yanım da lezbiyen değili anlatmakla uğraşıyorum
 
Biseksüellerin kendilerini ifade etmede karşılaştıkları engelleri sorduğumuzda, ‘öncelikle ne olduğunuzu, ne hissettiğinizi açıklamaya çalışırken bile hafife alındığınızı hissettiğiniz an gerilim başlıyor’ diyor Pelin.
 
‘İlla bir tanıma bir yere sığmanız gerekmiş gibi, en çok keskin iki yanımız varmış gibi ‘bir yanım heteroseksüel bir yanım da lezbiyen değil’i anlatmakla uğraşıyorum.’  
 
‘LGBTT’ler arasındaki ezilme dereceleri tartışmaları bizi ilerletmeyecek’
 
Tartışmaların daha çok ‘birlikte mücadele alanları ve ezilme derecesi’ olduğunu belirten Pelin, ‘ezilmenin derecesi ya da şiddetin azı çoğu üzerinden yapılan tartışmalar’ın ilerletici olmadığını söyledi. ‘Birlikte, yan yana olabilmek için heteroseksist bakış açılarını birbirimize yapmamamız gerekiyor.’
 
‘Biseksüeller de LGBTT mücadelesinde yerini alabilmeli’
 
Okan, İzmir buluşmasının öncesinde Kaos GL’nin sorularına, ‘Türkiye’de yaşayan Biseksüeller olarak LGBTT mücadelesi içersindeki yerimizi alabilmek için örgütlenmeye gerek olduğuna inanıyoruz’ açıklaması yaparak başlıyor.  
 
‘İzmir buluşmamız hem bu kentteki Biseksüel arkadaşlarımıza ulaşmak hem de Bifobi konusuna dikkat çekebilmemiz için çok önemli.’
 
Daha önce yapılan benzer toplantıların oldukça olumlu geçtiğini belirten Okan, ‘bir e-posta topluluğu olmaktan çıkarak daha görünür ve hayata dokunur bir hareket’ olduklarını söyledi.
 
Yapılan toplantılarda bir araya gelen biseksüeller, sorunlarını ve bifobi konusunda yaşadıklarını paylaşma fırsatı buluyorlar. Okan, ‘aynı zamanda LGBTT arkadaşlarımız bizim yaptığımız bu toplantılar ile birlikte Bifobi ve Biseksüellik konusunda oldukça bilgilendi’ diye belirtiyor ve ekliyor. ‘Hatta Biseksüel olmadığı halde bizimle çalışan birçok aktivist arkadaşımız oldu.’
 
‘Biseksüellerin görünmezliği azalacak’
 
Okan, ‘bugüne kadar LGBTT hareketi içinde genelde görünmez olan Biseksüellerin de artık hareket içinde gereken yeri alacağını’ belirterek ‘bu sayede mücadelenin daha etkili olacağına inanıyoruz’ diyerek sözlerini tamamladı. ‘İzmir toplantısından asıl beklediğimizde bu.’
 
Peki ya Yeşiller?
 
İzmir’deki Biseksüeller buluşmasına ev sahipliği yapacak olan Yeşiller’den Murat Köylü, ‘ekoloji mücadelesi ile birlikte haklar ve özgürlükler mücadelesini de en önemli politik çerçevelerden biri olarak’ gördüklerini söyledi.
 
‘Toplumdaki LGBTT birey ve topluluklara yönelik her türlü ayrımcılık ve eşitsizlik, toplumun demokrasi ve ekolojik denge yolundaki ilerleyişinde büyük birer engeldir.’
 
LGBTT politikalarını dikkate almayan herhangi bir "demokratik" açılımın tamamlanmamış olacağını belirten Murat, ‘Homofobik, bifobik ve transfobik eğilimlerden kaynaklanmış herhangi bir oluşum, insan ve toplum ölçeğinde derin bir insan hakları ihlalini tanılamak ile birlikte, sosyo-ekolojik olarak, doğal yönelimlerin (eşcinsel ve transseksüel eğilimler) baskılanmasını talep etmesi açısından da yanlıştır, cehalettir ve suça eğilimli yaklaşımlardır’ açıklamasında bulundu.
 
 Yeşiller LGBTT konusunda ne istiyor..
 
Murat Köylü, Yeşillerin LGBTT’lerle ilgili taleplerini şöyle sıraladı:
 
‘Sivil anayasa yazımında LGBTT de kendi sözünü söylemeli, kendi kısmını yazmalıdır.
Nefret suçları en kısa zamanda tanımlamalı ve yasal prosedürler uygulanmaya başlanmalıdır.
Haksız tahrik indirimlerine son verilmelidir.
LGBTT bireyler için anayasal tanınma ve hakların korunması.
LGBTT dernekleri rahat bırakılmalı.
Toplumsal cehaleti giderecek sivil+resmi eğitim programları ile LGBTT/toplum ilişkisi sağlıklı temellere oturtulmalıdır.
Transseksüel bireylere yönelik pozitif ayrımcılık ve meslek edindirme destekleri.’
 
İzmir’deki Biseksüeller buluşması herkese açık
 
Biseksüel Türkiye, tüm bu toplantılarında ortak sorunlarını belirliyor ve bunları çözmek için neler yapabilecekleri konusunda fikir alış verişinde bulunuyor. İzmir toplantısında da yine Biseksüellik ve Bifobi konusunda konuşacaklar.
 
Biseksüellik ve Bifobi konusunun tartışılacağı toplantı herkesin katılımına açık. Buluşma 10 Ekim tarihinde, saat 13.00'da İzmir Yeşil Ev'de gerçekleşecek.
 
Yeşil Ev: Kıbrıs Şehitleri Cad. 1484 Sok. Çavuşoğlu Apt. No:25/2 Konak-İzmir 


Etiketler: yaşam
nefret