25/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin Onur Haftası kutlamasına Aria Na ve Lilith HB’nin drag performansları damgasını vurdu.

“Bizim için her yürüyüşümüz Onur Yürüyüşü!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

Kaos GL’nin Onur Haftası kutlamasına Aria Na ve Lilith HB’nin drag performansları damgasını vurdu.

  

Kaos GL Derneği, Kanada Büyükelçiliği desteğiyle Onur Haftası kutlaması düzenledi. Kutlama Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Chris Cooter’ın açılış konuşması ile başladı.

“Herkesin sesinin duyulması için çeşitliliğin gücüne inanıyoruz”

Cooter, konuşmasına Kanada Büyükelçiliği’nin Türkiye’de desteklediği LGBTİ+ etkinliklerini hatırlatarak başladı ve “Kanada Türkiyedeki LGBTİ toplumu için daha fazla alan açmak için çalışmaya devam edecek” dedi:

“Hoş geldiniz, Onur Haftası kutlu olsun. Kanada Büyükelçiliği adına bu akşam Kaos GL tarafından düzenlenen etkinliği desteklemekten gurur duyuyoruz. Geçmişte Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtlığı Günü gibi etkinlikler de dahil dernekle birlikte başarılı çalışmalarımız oldu. Biliyorsunuz, Kanada  hem kendi ülkesinde hem de uluslararası alanda herkes için insan hakları ve insan onurunun güçlü bir temsilcisi. Bizler herkesin sesinin duyulması için çeşitliliğin gücüne inanıyoruz ve LGBTİ toplumunu desteklemek için özel çalışmalar yapıyoruz.”

“LGBTİ’lere karşı muamele konusunda hiçbir devlet mükemmel değil. Bu yüzden Kasım 2017’de Kanada Başbakanı Justin Trudeau, geçmişte cinsel yönelimleri nedeniyle haksızlığa ve ayrımcılığa uğramış LGBTİ Kanadalılara karşı utanç, üzüntü ve derin pişmanlıklarını dile getiren tarihi bir özür konuşması yaptı. Kanada bu konularda çok çalışmaya devam ediyor. Örneğin, Eşit Haklar Koalisyonu’nda eş başkan olarak iki senedir çalışıyorduk ve şimdi gelecek eş başkanlar olan İngiltere ve Arjantin ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

“Maalesef, dünyanın her yerinde, LGBTİ’ler baskı, şiddet, aşağılanma, ayrımcılık ve yasal engellerle karşılaşmaya devam ediyorlar. Örneğin, komşu ülke Gürcistan’da LGBTİ toplumuna karşı protestolar, planlanan Onur yürüyüşü için tehlikeli bir ortam oluşturdu ve yürüyüş iptal edilmek zorunda kaldı. Buna rağmen Gürcistan toplumuna bir farkındalık videosu çekerek destek olabildik. Fakat burada ve birçok başka yerde uluslararası bir ilerleme görebiliyoruz. Örneğin Bostvana’da eşcinsellik karşıtı yasanın kaldırılması gibi. Buna rağmen halen 70 ülke eşcinsel davranışları yasaklıyor ve en az 5 tanesi ölüm cezası uyguluyor.”

“Buraya geldiğimizde ise Nisan ayında Ekim 2017’de ilan edilen LGBTİ yasağının kaldırılmasını memnuniyetle karşıladık. Ve İzmir ve Antalya’da Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanması gibi LGBTİ etkinliklerine olan engellemeler halen sürerken bu gece bu etkinliği gerçekleştirebiliyoruz.”

“Kanada Türkiyedeki LGBTİ toplumu için daha fazla alan açmak için çalışmaya devam edecek ve bu bizim insan hakları politikamızın merkezini oluşturmaya devam edecek. Örneğin, Ocak ayında Pembe Hayat KuirFest ile resmi rezidansımızda Kanada’dan bir LGBTİ filmi olan ‘Sevgiler, Scott’ gösterimine ev sahipliği yaptık.”

“2017den beri ben ve birkaç arkadaşım birkaç kez Vali ile görüşmeye gidip yasağı kaldırmasını istedik. Bugün, elçiliğimiz de Ankara’daki bazı diplomatik misyonlarla birlikte dünyadaki LGBTİ toplumuyla dayanışmasını göstermek ve engelsiz onur yürüyüşlerine çağrı yapmak için bir tweet attı. Ayrıca elçilik balkonumuzda da gökkuşağı bayrağı dalgalandırıyoruz.”

“Emin olun Kanada sizin gibi paydaşlarla çalışmaya devam edecek. Bitirmeden önce bu hafta Toronto onur yürüyüşüne katılan Başbakanımız Justin Trudeau’nun konuyla ilgili tweetini paylaşmak istiyorum: ‘Kim olduğunuzdan gurur duyun, kimi istiyorsanız sevin ve bilin ki bizler LGBTQ2 Kanadalıların her zaman yanında olacağız. Mutlu Pridelar!’”

“Mücadelemiz büyüyor ve çeşitleniyor”

Cooter’ın konuşmasının ardından Kaos GL’den Damla Umut Uzun konuşmasında Kanada Büyükelçiliği’ne teşekkür ederek baskılar arttıkça LGBTİ+’ların da alternatif yolları bulduğunun altını çizdi:

“Kanada Büyükelçiliği’ne, Onur Haftası’nı birlikte kutlama fırsatı verdiği için ve hepinize burada bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi son yıllarda LGBTİ+’lara yönelik baskılar Türkiye’de oldukça arttı. Bunu Ankara LGBTİ+ etkinlikleri ve Onur Haftası yasaklarında açıkça görebiliyoruz. Ama aynı zamanda yasaklara karşı mücadelemiz de büyüyor ve çeşitleniyor. Baskılar arttıkça kendimize açacak yeni alanlar alternatif aktivizm yolları bulabiliyoruz. Çünkü LGBTİ+’lar hep vardı ve var olmaya dolayısıyla mücadele etmeye devam edeceğiz.”

“Son olarak hatırlatmak isterim yasaklara ve baskılara rağmen umutsuz olmayın. Çünkü bizim için ‘her yürüyüşümüz onur yürüyüşü.’ Mücadelemizi ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla, arkadaşlarımız ve yoldaşlarımızla büyütmeye devam edeceğiz.”

Aria Na

Konuşmaların ardından sahneyi drag performans sanatçıları Aria Na ve Lilith HB aldı. 

Lilith HB

Sanatçıların canlı performansları ile birlikte çeşitli temalarda düzenlenmiş açık sahne lip-sync etkinliği olan Dudakların Cengi'nden performans görüntüleri de Onur Haftası kutlamasında gösterildi. 


Etiketler: yaşam
İstihdam