02/03/2011 | Yazar: KAOS GL

Blog yayınlama servisi sitesi blogspot.com (Blogger), "Diyarbakır 5.

Blogspot.com'a Bir Kez Daha Sansür! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Blog yayınlama servisi sitesi blogspot.com (Blogger), "Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 14.01.2011 tarih ve 2011/156 d iş sayılı kararına istinaden" erişime kapatıldı; sosyal ağlarda yasaklamaya karşı sanal tepki eylemleri başlatıldı.
Önceki günden (28 Şubat) itibaren internet servis sağlayıcıları tarafından uygulamaya sokulan yasaklamayla birlikte, Google'ın servislerinden olan blogspot.com üzerindeki tüm bloglara erişim engellenmiş oldu.
Yasaklama kararı, Digiturk medya şirketinin yaptığı futbol yayınlarının bazı sayfalar üzerinde "izinsiz" paylaşılması hakkındaki şikayet üzerine gerçekleşti.
 
Digiturk, Google'ı hedef gösterdi
Digiturk şirketi ise bir açıklama yayınlayarak Süper Toto Süper Ligi maçları yayın haklarını satın aldığını ve Digiturk ile Lig TV'ye ait olan bu yayınların bazı internet sitelerinde yayınlandığını söylerek "Mahkeme kararının uygulanmasıyla birlikte blogspotta bazı bloglara erişimde problemler çıktığını" belirtti.
Digiturk, "illegal içerikleri ısrarla durdurmadığını" öne sürdüğü "google ve blogspot"u yasaktan sorumlu tuttu.
 
Superonline yasağı duyurmakta kararsız kaldı
Digiturk ile aynı şirketler grubuna ait Superonline internet servis sağlayıcısı ise, siteye erişimi Türk Telekom (TTNET) ve diğer servis sağlayıcıların yasağı devreye sokmasından önce engelleyerek bunu facebook ve twitter hesaplarından duyurdu.
Şirket mesajlarını bir süre sonra yayından kaldırdı; daha sonra ise yeniden bir duyuru yayınlayarak şu ifadelere yer verdi:
"Blogspot.com'un kapatılması mevcut tüm internet servis sağlayıcılarını kapsayan yasal bir zorunluluktur."
Şirket daha sonra bu duyurusunu da bu sabah saatlerinde yayından kaldırdı.
 
"#Blogumadokunma" etiketli binlerce tepki mesajı
Blogspot'un engellenmesiyle birlikte site yasaklamalarına karşı Twitter gibi sosyal ağlarda "#blogumadokunma" etiketleriyle tepki ve protesto paylaşımları gönderilmeye başlandı; facebook'taki "Bloguma Dokunma" sayfasına da binlerce kişi üye oldu.
Dünden beri süren "blogumadokunma" paylaşımlarında internet yasaklarına karşı kınama mesajları, Digiturk'e boykot önerileri, DNS ayarlarını değiştirme metodları ve yasaklamalara olanak veren internet yasasına tepki mesajları yayınlandı.
blogumadokunma.tumblr.com sitesinde blog sahiplerinin yayınladığı bildiride ise "Digiturk, Google ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin artık bu sansür ayıbına karşı duyarlı olması, tüm sansür karşıtı internet kullanıcılarının bu harekete katılması ve tüm basın mensuplarının ifade özgürlüğüne destek vermesi" için çağrı yapıldı.
Sayfanın daha önce 2008 yılındaki engellenmesinde Sınır Tanımayan Gazeteciler(RSF) örgütü de, yaptığı bir yazılı açıklamayla, "En kısa sürede 5651 Sayılı Yasa değiştirilmeli. Tüm bir siteye yasak getirilmesi yerine, tartışma konusu içeriğin yayını engellenebilmeli" demişti.


Etiketler: medya
İstihdam