21/12/2011 | Yazar: Ömer Akpınar

8 Aralık 2011 tarihinde New York’ta bir yuvarlak masa toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, gençlere karşı homofobik zorbalığın ‘büyük bir insan hakları ihlali’ olduğunu belirtti.

8 Aralık 2011 tarihinde New York’ta bir yuvarlak masa toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, gençlere karşı homofobik zorbalığın “büyük bir insan hakları ihlali” olduğunu ve devletleri vatandaşlarını cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı temelli ayrımcılıktan korumak için gerekli önlemleri almaya zorladığını belirtti.
 
BM raporundan:
Ban, New York’taki BM Genel Merkezi’nde cinsel yönelim temelli şiddet ve ayrımcılığı sona erdirme üzerine bir panel  tartışmasında İnsan Hakları Genel Sekreteri Yardımcısı Ivan Simonovic tarafından iletilen mesajında “bu tür zorbalıklar birkaç ülkeyle sınırlı değil ve dünyanın her yerinde okullarda ve yerel topluluklarda devam ediyor” şeklinde konuştu. 
 
“Bu, gençleri yetişkinliğe giden süreçte inanılmaz ve gereksiz acılarla etkiliyor. Zorbalık gören çocuklar bunalıma girebiliyor ve okulu bırakabiliyorlar. Bazıları intihara bile sürüklenebiliyor.”
 
Ban, devlet mercileri tarafından getirilen ayrımcı yasa ve uygulamaları teşvik eden toplumdaki zararlı davranışların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
“Bu sorunu aşmak hepimizin vereceği bir mücadele. Ebeveynler, aile üyeleri, öğretmenler, komşular, topluluk önderleri, gazeteciler, dini figürler ya da resmi yetkililer olsun, hepimizin bu konuda bir görevi var” dedi ve devletlerin vatandaşlarını bu tür bir şiddete karşı korumaya yasal olarak mecbur olduğunu sözlerine ekledi.
 
Panel tartışmaya katılanlar arasında BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Yöneticisi Philippe Kridelka, İnsan Hakları İzleme Örgütü Yetkili Müdürü Kenneth Roth, işkence görüp öldürülen ABD’li eşcinsel Matthew Shepard’ın annesi Judy Shepard ve sırasıyla Tayland, Lübnan ve Nijerya’da insan hakları savunuculuğu yapan Doi Nakpor, Nadine Moawad  ve Kelly Orazulike  vardı.

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret