21/12/2015 | Yazar: Ozan Uğur

Bosna-Hersek’te hükümet ilk defa LGBT haklarının korunması ve desteklenmesini içeren bir eylem planını gündeme aldı.

Bosna-Hersek’te LGBT’ler ilk defa hükümet gündeminde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bosna-Hersek’te hükümet ilk defa LGBT haklarının korunması ve desteklenmesini içeren bir eylem planını gündeme aldı.

Aralık ayında hükümet, LGBT haklarının korunması ve desteklenmesi için önlemler içeren “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı”nın uygulanmasını gündemine aldı. Bu plan kapsamında LGBT haklarının da dahil olduğu toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsiyet ayrımcılığı, aile içi şiddet ve insan kaçakçılığını önlemeye yönelik bir takım yasal değişiklikler yapılarak Cinsiyet Eşitliği Kanunu’nun düzenlenmesi planlanıyor.

Saraybosna Open Centre (SOC) isimli insan hakları örgütü internet portalından duyurduğu bu gelişme ile ilgili olarak “Gerçekten gururluyuz. Çünkü LGBT ve kadın haklarının gelişmesine hükümet ile birlikte çalışarak katkıda bulunuyoruz. İnanıyoruz ki birlikte çalışarak, devletin tüm kurumlarında ve toplumda büyük bir değişiklik yaratacağız” şeklinde bir açıklama yaptı.

Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı dahilinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiyeleri doğrultusunda LGBT haklarının iyileştirilmesi ve korunması için çeşitli taslak önlemler hazırlanması bekleniyor. Aynı zamanda hükümet LGBT toplumu ile birlikte çalışarak ihtiyaçları belirleyecek ve Toplumsal Cinsiyet Merkezleri kurarak ilgili bakanlıkların personellerine ve Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı içinde görev alacak kişilere eğitimler verilmesini sağlayacak.

“Çok İş Yaptık Ama Önümüzde Daha Fazla İşimiz Olacak”

Pembe Hayat’a konuşan Saray Bosna Open Centre direktörü Saša Gavrić Bosna-Hersek’te homofobi ve transfobinin çok yaygın olduğunu belirtti. Gavrić “Açık olan birkaç aktivist dışında LGBTler hala görünmez. LGBTler çok fazla ayrımcılık ve şiddetle karşılaşıyor. Bosna’da yaşayan vatandaşların çoğu hala LGBT haklarına karşı önyargılı. LGBT’lerin hasta olduğuna ve eşit haklara sahip olamayacaklarına inanıyorlar. Ancak yaptığımız bir araştırma LGBT’leri tanıyan insanların LGBT haklarını kabul etme oranının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu ayrımcılık ve şiddete karşı hukuki ve sosyal güçlendirme faaliyetleri yapıyoruz. Siyasi partilerle ilişkilenerek lobi faaliyetleri yürütüyor ve sanat, kültür ve medyayı kullanarak kamu kampanyaları düzenliyoruz. Bu kampanyalar ile görünürlüğün artmasını ve ayrımcılığın azalmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Gavrić Bosna’da çok hareketli bir aktivizm olduğunu ancak yine de daha fazla çalışılma yapılması gerektiğini vurgulayarak “Kurulduğumuz 2004 yılından bu yana çok iş yaptık ama hala çok fazla işimiz var. 2016 yılı bizim için hükümetle bağlarımızı güçlendirdiğimiz ve Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı’nın sürdürebilirliğini sağladığımız bir yıl olacak diye umuyoruz. Aynı zamanda mecliste eşit partnerlik kanunu gibi kanunların geçmesi için siyasi partilerle çalışıp bir yasa teklifi hazırlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Uygulanacak olan Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı dahilinde 2016 sonu itibariyle durum analizi yapılacak. Bu analiz doğrultusunda ise Ceza Kanunu’nda  cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık ve nefret söylemi ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapılması planlanıyor. (Pembe Hayat)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam