08/05/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

LGBTİ Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce, 27 Haziran’da İstanbul’da sahne alacak Boston Eşcinsel Erkek Korosu ‘genel ahlâk’ baskısıyla karşı karşıya.

LGBTİ Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce, 27 Haziran’da İstanbul’da sahne alacak Boston Eşcinsel Erkek Korosu “genel ahlâk” baskısıyla karşı karşıya. Konsere ev sahipliği yapacak Zorlu Performans Sanatları Merkezi, konser için bilet satışlarını durdurdu.
 
ABD’nin önde gelen eşcinsel korolarından Boston Eşcinsel Erkek Korosu’nun LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Onur Yürüyüşü’nden bir gün önce, 27 Haziran’da İstanbul’da konser vermesi planlanıyordu. Ancak konsere yönelik homofobik medya baskısı ve Zorlu Holding’e yönelik boykot çağrısı üzerine bilet satışları durduruldu.
 
Koro müdürü: Sözleşmemiz var, iptal haberleri doğru değil
 
kaosGL.org’a konuşan koro müdürü Craig Coogan, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’yle sözleşme imzaladıklarını, iptal haberlerinin doğru olmadığını söyledi.
 
Konserin iptal edilmesi için change.org’da başlatılan kampanya koronun “eşcinselliği meşrulaştırma ve yayma” amacında olduğunu iddia ederken Kaos GL Dergisi’ne röportaj veren koro müdürü “önyargıları müzikle yıkmayı” hedeflediklerini söylemişti.
 
Change.org “Topluluk İlkeleri”ne aykırı davranıyor!
 
Zorlu Holding, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Zorlu Center'a yönelik olarak change.org’da başlatılan ve eşcinselleri hedef alan kampanya, sitenin “Topluluk İlkeleri”yle uyuşmuyor:
 
“Nefret söylemine hayır - Bizler ifade özgürlüğü taraftarlarıyız ama nefret söylemine izin vermeyiz. Nefret söylemi, tipik olarak yaşları, renkleri, sakatlıkları, etnik kökenleri, cinsel kimlikleri, milliyetleri, milli kökenleri, ırkları, dinleri, cinsiyetleri, cinsel yönelimleri, tıbbi durumları veya gazi statüleri gibi özelliklerine göre bütün bir insan sınıfına saldıran veya dil uzatan inançların veya uygulamaların savunuculuğudur.”
 
Zorlu PSM bilet satışlarını durdurdu
 
Zorlu Performans Sanatları Merkezi, bilet satışının durdurulmasıyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapmadı ancak konser bilgileri Zorlu PSM’nin internet sayfasından kaldırıldı. Biletix’ten yapılan satışlar ise devam ediyor.
 
LGBTİ’lere yönelik nefret saçan haberleriyle bilinen Vahdet gazetesi de Çarşamba günü yayınladığı “Sapıklık Kol Geziyor” başlıklı haberinde koroyu, Zorlu Holding’i ve Kaos GL Derneği’ni hedef göstermişti.
 
“Onur Haftası için endişelendim”
 
Konseri iple çeken LGBTİ aktivisti Madır Öktiş, konser iptal haberinin kendisini Onur Haftası için endişelendirdiğini söyledi:
 
“Bu sabah ZORLU'DAKİ GAY KONSERİ İPTAL başlıklı, ‘Müslüman ülke, Ramazan ayı, yönetim kurulu başkanından habersiz’ vurgulu habere gözlerimi açtığımda bu profesyonellikten çok uzak kararın nasıl ve neden alındığını anlayıp haklı olarak öfkelendim.
 
“Onur Haftasına denk gelen ve ben ve lubunya arkadaşlarım tarafından da heyecanla beklenen bu konsere bu şekilde müdahale edilmiş olması gelecekteki onur haftaları ve LGBTİ vurgulu herhangi bir etkinlik için de endişelenmeme yol açtı. Endişelerimin boşa çıkmasını umuyorum ve organizatörlerin koroyu yeni bir salonda tüm fobilerden uzakta izleyicilerle buluşturmasını diliyorum.”
 
“Boğaziçi Üniversitesi’nin kapıları koroya her zaman açık”
 
Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü ise bir basın açıklaması yaparak konserin iptal edilmesi halinde üniversite kapılarının koroya her zaman açık olduğunu belirtti ve ekledi: “Ayrımcı, nefret dolu, YASAKÇI zihinlerin baskısı karşısında her zaman özgürlük kazanacaktır”.
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam