23/06/2009 | Yazar: Anıl Üver

Geçtiğimiz Pazar günü Brezilya’da en kalabalık ve en renkli Onur Yürüyüşlerinden biri gerçekleşti.

Brezilya’daki Onur Yürüyüşü yine görkemliydi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz Pazar günü Brezilya’da en kalabalık ve en renkli Onur Yürüyüşlerinden biri gerçekleşti. Sâo Paulo şehrinde yaklaşık 3,5 milyon gey, lezbiyen ve transgender akşam geç saatlere kadar eğlendiler.

Yürüyüşe Sâo Paulo valisi Gilberto Kassab’ın yanı sıra, eski turizm bakanı Marta Suplicy de katıldı. Güvenlik polislerine çok iş düşmeyen yürüyüş, birkaç ufak hırsızlık olayı dışında, olaysız tamamlandı; eğer akşam saat 9 civarlarında eşcinsellerin yoğun olduğu bir yerde patlayan bir bombayı saymazsak. Patlama nedeniyle dört kişi hastaneye kaldırıldı, hafif yaralılar ise ayakta tedavi edildiler. Bombayı patlatan kişi gürültüden rahatsız olduğu için böyle bir eylem gerçekleştirdiğini iddia etse de, binlerce mahalle sakininden başka kimsenin bomba hazırlayıp patlatmaması olayın homofobik bir saldırı olduğunu düşündürüyor. 

Brezilya’da resmi kayıtlara geçen homofobik saldırı vakaları oldukça çok. Yıllardır süregelen eşcinsellere yönelik ayrımcılık yasası tartışmalarında ise bir sonuca varılmıyor. Yasa taslağı bir yandan bir uzman kurumdan diğer uzman kuruma gidip gelirken, diğer yandan Katolik Kilisesinin direnişi ile karşı karşıya kalmakta.
 
‘13. Parada do Orgulho LGBT’ (Onurlu LGBT’lerin Yürüyüşü)nün bu yılkı mottosu, ‘Susma! Lezbiyen olmak senin hakkın! Kadınlara yönelik şiddete son!’
 
Onur yürüyüşüne katılmak ve izlemek üzere ayrıca dörtyüzbin turistin geldiği tahmin ediliyor. Bunun yanında, yürüyüş çerçevesinde düzenlenen etkinlikler ve açık hava konserleri sayesinde rota üzerindeki dükkânlar milyonlarca euro gelir elde etmekteler. Tabii bu kadar yoğun bir katılımın olacağı bilinen şehirde trafikte de kaos yaşanmaması mümkün değil.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam