04/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Brunei Darü’s-Selam Devleti, “eşcinsel ilişkiyi” suç sayarak recm cezasını öngören şeriata dayalı yeni bir ceza kanununu kabul etti.

Brunei’de “eşcinsel ilişkiye” ölüm cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Brunei Darü’s-Selam Devleti, “eşcinsel ilişkiyi” suç sayarak recm cezasını öngören şeriata dayalı yeni bir ceza kanununu kabul etti.

Güneydoğu Asya'da Malezya’nın komşu ülkesi Brunei Darü’s-Selam Devleti, “eşcinsel ilişkiyi” suç sayarak recm cezasını (taşlayarak öldürme), hırsızlığa ise uzuv kesme cezasını öngören şeriata dayalı yeni ceza kanununu kabul etti ve uygulamaya başladı.

 Brunei, 2014 yılında şeriat kanunlarını kullanmaya başlayacağını açıklamış, karşı gelenlere cezalar uygulayacaklarını belirtmişti. Birleşmiş Milletler (BM)’de gerçekleştirilen insan hakları değerlendirmesinde bu konuyla ilgili kendisine sunulan tavsiyelerin tamamını reddetmişti.

“Son derece kaygılıyız”

Yeni ceza kanununa ilişkin bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Küresel Meseleler Direktör Yardımcısı Stephen Cockburn “Böyle cezalandırma yöntemlerinin dünyada yeri yoktur, olamaz” dedi:

“Bu menfur cezalandırmaların Brunei’de yasallaşmasından son derece kaygılıyız. Yeni ceza kanunu, uzuv kesmek ya da taşlayarak öldürmek gibi, telaffuz edilemeyecek ölçüde zalimane cezalandırmalara izin veriyor. Böyle cezalandırma yöntemlerinin dünyada yeri yoktur, olamaz.”

“Ceza kanununun kesinlikle suç olarak değerlendirilmemesi gereken davranışları suç haline getirmesinden ötürü dehşet içindeyiz. Uluslararası toplum, Brunei’nin bu zalimane cezaları uygulama kararını kınamaya devam etmelidir.”

“Brunei yetkilileri söz konusu yasaları uygulamaktan vazgeçmeli ve kabul edilmesi mümkün olmayan bu ceza kanununu iptal ederek, ceza düzenlemelerini uluslararası insan hakları yasaları ve standartlarıyla uyumlu hale getirmelidir.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam