29/07/2009 | Yazar: Kaos GL

Komedyen Cohen'in eşcinsel bir modacıyı oynadığı 'Brüno' filminde, El Aksa Şehitleri Tugayları'nın lideri diye sunduğu Filistinli Ayta ile sohbet etmesi örgütü kızdırdı.

'Brüno' Filistinli militanları da kızdırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Komedyen Cohen'in eşcinsel bir modacıyı oynadığı 'Brüno' filminde, El Aksa Şehitleri Tugayları'nın lideri diye sunduğu Filistinli Ayta ile sohbet etmesi örgütü kızdırdı. Örgüt 'Münasip yanıtı vereceğiz' derken, Ayta da dava açacağini belirtti.
 
Yahudi asıllı Britanyalı komedyen Sacha Baron Cohen, Borat kimliğiyle Kazakları kızdırdıktan sonra, eşcinsel modacı Brüno kimliğiyle Ortadoğu’yu karıştırdı. Brüno’nun ‘Ortadoğu sorununu gençlere anlatacak belgesel için ropörtaj yapma’ tuzağına düşenler arasında, geçmişte Filistinli militan örgüt El Aksa Şehitleri Tugayları ile bağlantısı olmuş, El Fetih yetkilisi Aylan Ebu Ayta da varmış. ‘Brüno’ filminde Ayta örgütün lideri olarak takdim edilirken, El Aksa Şehitleri Tugayı sahneye tepki gösteren bir açıklama yayımladı. Filmin kendilerine karşı komplo olduğunu, kardeşleri Ayta’nın kötüye kullanıldığını, örgütün filmin parçası olmasını kabul etmediklerini duyuran Tugaylar, ‘Münasip bulduğumuz şekilde yanıtı verme hakkımızı saklı tutuyoruz’ tehdidi savurdu. Bunun üzerine güvenlik önlemlerini artıran Cohen’e, Ayta da dava açmaya hazırlanıyor. 

Brüno: Beni kaçır Ayta
AB ve ABD’nin terör örgütleri listesindeki El Aksa Şehitleri Tugayları, 2002-2004 arasında bir dizi intihar saldırısına imza atmıştı. Filmin kurgusunda Brüno, kaçırılmak istiyor, bu amaçla Tugayların lideriyle bir buluşma ayarlıyor ve Ayta’ya ‘Meşhur olmak istiyorum. Bu işin en iyileri tarafından kaçırılmak istiyorum. Bunu 2001’de en iyi Kaide yapıyordu’ diyor. ‘Bıyık düşmanı’ Brüno, militan lidere bıyığından kurtulmasını da tavsiye ederken, Kaide lideri örneğini verip ‘Sizin kralınız Usame pis sihirbaz ile evsiz Noel Baba arası bir şey’ diyor.
Filmde boy göstermesinin kandırılmasının sonucu olduğunu söyleyip artık örgütle bağlantısının kalmadığını belirten Hıristiyan dinine mensup Ayta, Cohen için ‘Erkek adam değil. Büyük bir yalancı’ derken, avukatı da komedyen ile Universal film şirketine dava açacaklarını belirtti. 
‘Eşcinselle sohbetin sonu ölüm’
Örgüt bağı iddiasının müvekkillinin başını İsrail ile derde sokabileceğini, bir eşcinsele mülakat vermesinin  Filistinliler tarafından öldürülmesine yol açabileceğini söyleyen avukat, ‘Bu çok tehlikeli bir şaka. Biz ABD ya da Avrupa’da değil, tümüyle farklı bir dünya olan Ortadoğu’da yaşıyoruz’ dedi. Tugayların bağlantılı olduğu El Fetih siyasi hareketinin Beytüllahim temsilcisi ve şiddete başvurmaksızın Filistin haklarını savunan Kutsal Topraklar Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi olan Ayta, gazeteci sandığı Cohen ile restoranda buluşmaya silahsız ve korumasız gitmiş. Cohen’in bir talk şovda ‘Tanrı korusun da izlemesinler’ demesine rağmen Ayta da militanlar da filmi izlemiş.

Tugayların açıklamayı gönderdiği İsrailli gazeteci Aaron Klein ise, ‘Bunlar terörist. Feminizm, eşcinsel hakları ve kürtaja karşılar. Bir kez onlara ‘Üyelerinizden birinin eşcinsel olduğunu öğrenirseniz ne yaparsınız’ diye sorup ‘Kafasını keseriz’ cevabı almıştım’ görüşünü dile getirdi. Ama Brüno filmin Kudüs sahnelerinde Hasidik kıyafetlerini daracık şortla giyip aşırı dinci Yahudileri de kızdırmıştı. (Times, Guardian)


Etiketler: kültür sanat
İstihdam