14/05/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Feminist Forum “Bir S.C.U.M. tatbikatı” performansı ile başladı: Dikkat dikkat!

Bu bir tatbikat değil: Eril sanat sembolizme ve muğlaklığa sığınır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Feminist Forum “Bir S.C.U.M. tatbikatı” performansı ile başladı: Dikkat dikkat!

Feminist Forum’18, 11-13 Mayıs tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.

"Cinselliğin serencamını" tartışmaya açan Forum, 11 Mayıs’ta Kova Art Galeri’de Gökçe Yiğitel ve Derya Bayraktaroğlu’nun “Bir S.C.U.M. tatbikatı” performansı ile başladı.

“S.C.U.M. gizli çalışmazdır. S.C.U.M. mensupları çeşitli işlere girecek ve çalışmayacaklardır. S.C.U.M. atılana kadar işyerinde çalışmayacak sonra da çalışmamak için yeni bir iş bulacaktır.”

Hareket noktasını Amerikalı radikal feminist yazar Valerie Solanas’ın üretiminden geriye kalan çok az sayıda basılı metinden biri olan S.C.U.M. (Society for Cutting Up Men) Manifesto’dan alan performans ilgiyle izlendi.

Kadın Dayanışma Vakfı, Ayizi Yayıncılık, Kader Ankara, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi ve Engelli Kadın Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Forum'da performansın ardından 13. Kadın Kadına Öykü Yarışması ödülleri, “Mübo’lu” bir törenle sahiplerini buldu.

Gökçe Yiğitel ve Derya Bayraktaroğlu kimdir?

Gökçe Yiğitel, ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Londra’daki The Royal Central School of Speech and Drama’dan İleri Düzey Tiyatro Oyunculuğu yüksek lisans derecesini aldı. Devised tiyatro ve bir güncel sanat mecrası olarak performansın etkileşimini araştırdığı pratiği boyunca, dANTE OR dIE, Theatralia Ensemble ve Ektos Dance Theatre gibi uluslararası topluluklarla çalıştı. İstanbul menşeli Tiyato Oyunevi, biriken gibi kollektiflerle işbirliği ve üretimler gerçekleştirdi, görüntü ve yerleştirme fragmanlarıyla katmanlaşan performanslarında ve müdahalelerinde, bedeni güç mekanizmalarının denetimine tabi bir plato olarak ele alıyor ve hareket imkanlarını araştırıyor. Çalışmaları zaman-mekan, biçim, tekrar, mukavemet, dekonstrüksiyon temalarına odaklanıyor.

Derya Bayraktaroğlu, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında lisans, Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisansını tamamladı. Güncel sanat üretiminde faaliyet gösteren lokal ve uluslararası organizasyon, kurum ve kuruluşlarda çalıştı, sergi, program ve yayınlar üretti. İlgi ve araştırma alanları arasında performans kuramı ve deneysel kürasyon yer alıyor. Güncel sanatta ticari değer kurgusu ile ilişkisi bağlamında otonom bir birim/yapıt olarak performansın üretim, dökümantasyon ve dolaşım süreçlerini inceliyor. Halen Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu için araştırmacı ve yazar olarak çalışıyor.

*Kaos GL'nin düzenlediği Feminist Forum, SIDA tarafından desteklenmektedir. Bu durum SIDA'nın etkinlik içeriğine katıldığı anlamına gelmemektedir.

İlgili haber

Ayrılıkçı Feminizmin Gerillası


Etiketler: kültür sanat
nefret