07/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Çizgi roman severlerin, çizgi romanda kadın hikâyelerinin yer aldığı bir “top 10”, seçin seçin okuyun...

Bu çizgi romanlarda kadınlar var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizgi roman severlerin, çizgi romanda kadın hikâyelerinin yer aldığı bir “top 10”, seçin seçin okuyun... 

Türkiye’de yayınlanan çizgi romanlarda kadın karakterler yok denecek kadar az. Var olan kadın temsilleri de çoğu kez oldukça sorunlu. Bu sebeple çizgi roman severlere ve çizgi romanda kadın hikâyesi okumak isteyenlere bir “top 10” hazırladık. Kadınların heteronormatif erkek egemen sistemin ihtiyaçları doğrultusunda resmedilmediği ve toplumun ahlak yargılarının onayladığı kadın özelliklerini taşımayan, yakın zamanda yayınlanmış on çizgi romanı sizler için derledik.

Keyifli okumalar.

1-“Dikiş Nakış” kadınlar arasında bir sohbet

Satrapi bu eserinde ailesinden bir grup kadının semaverin başındaki dedikodulu sohbetine odaklanıyor. Eğlenceli zaman geçirmek için okunabilecek bir kitap. Daha detaylı bir değerlendirme için sizi şöyle alalım.

2-Filmin gölgesinde bir çizgi roman: “Persepolis”

İran’daki İslam Devrimi ve İran-Irak savaşının, küçük bir kızın yetişkinliğe giden yolda deneyimledikleriyle iç içe geçen hikâyesi Persepolis. Kitaptan esinlenerek çekilen animasyon filmi “Persepolis”in ünü kitabı bir hayli geride bıraksa da çizgi roman severler için her zaman iyi bir eser. Eser Marjane Satrapi’ya ait.

3-Yol ayrımındaki kadınlar için “Arakçı”

Bir reklam ajansında çalışan, canı sıkkın Corrina Park’ın hayatını değiştirdiği kısa bir zaman dilimine odaklanan Arakçı, hayatında yol ayrımında olan okuyuculara iyi gelecek. Eser Michael Cho’ya ait. Kitap hakkında daha fazlası için burayı ziyaret edebilirsiniz.

4-“Bırak Üzülsünler”: 80’ler Türkiye’sinde kız çocuğu olmak

Bir kız çocuğunun büyüme anlatısı olan “Bırak Üzülsünler” aynı zamanda Türkiye’nin 1980 askeri darbesinin ardından, dışa açılma serüveni gibi tarihsel süreci de gözler önüne seriyor. Çizgi roman ve kolaj sevenler bu eseri kaçırmasın. Daha detaylı bir değerlendirme için buraya!

5-Fantastik kurgu sevenlere “Başkabiryer”

Atlas Okyanusu’nu uçakla geçen ilk kadın pilot olarak hatırlanan Amelia Earhart’ın, 1937 yılında uçakla dünya turuna çıktığı sırada kayboluşunu fantastik öğelerle kurgulayan ElsaWhere/BaşkaBirYer artık Türkçe’de. Eserin çizeri Sümeyye Kesgin. Fantastik türe yakınlık duyanlar keyifle okuyacak.

6-Hayata açılan bir “Parantez”

Yirmi iki yaşındaki Judith’in bir anda sağlığını, anılarını yitirmesi, hastalığını kabullenişi ve iyileşme sürecinin anlatıldığı bu çizgi roman birçok açıdan okuru kendine bağlayan bir eser. Elodie Durand’ın yazıp resimlediği kitap hakkında daha detaylı bir değerlendirme için burayı ziyaret edebilirsiniz.

7-“Öncü Kadınlar” sufraje hareketine dair

2015 yılında Madrid Kitapçılar Birliği tarafından 'Yılın En İyi Grafik Romanı' seçilen Öncü Kadınlar’ı Mary Talbot’un yazdı ve Bryan Talbot’un çizdi. Desen Yayınları’ndan çıkan kitap sufraje hareketine tarihsel bir bakış sunuyor.

8-Ghost Word” bir büyüme hikâyesi

Ghost World, Enid ve Becky adında birlikte büyümekte olan ama gitgide farklılaşan iki genç kızın hikâyesini anlatıyor. Büyüme hikâyesi sevenlere… Eserin yaratıcısı Daniel Clowes.

9-“Kıyamet Koparken”: İki kadın ekolojik yıkıma dur diyor

Derrick Jensen’in yazdığı ve Stephanie McMillan’ın çizdiği “Kıyamet Koparken-İnkâr İçinde Kalmanızı Sağlayacak 50 Basit Şey” iki kadının kahraman olduğu ve dünyayı kurtarmaya çalıştığı bir eser. Ekolojik yıkıma hayvanlarla birlikte “dur” diyen iki kadın. Değerli ve güçlü bir çalışma. Çizgiler Stephanie McMillan’ın kaleminden. Daha fazla bilgi için buraya

10-“Küçük Kudüs Selanik”: Cinsiyet kafa karıştırıcıdır

Grafik çizgi roman türündeki “Küçük Kudüs Selanik”, beden ve kentin değişimini, yolu Yunanistan’dan geçmiş sefarad bir ailenin cinsiyet konusunda kafası karışmış bir ferdinin ağzından anlatıyor. Atlanmaması gerekenlerden. Detaylı değerlendirme için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam