29/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

HIV’in "normal olmayan" cinsellikten kaynaklandığını ileri süren Bulvar Gazetesi, HIV’e yönelik önyargıyı ve homofobiyi besliyor.

Bu haberler halk sağlığını tehlikeye atıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HIV’in "normal olmayan" cinsellikten kaynaklandığını ileri süren Bulvar Gazetesi, HIV’e yönelik önyargıyı ve homofobiyi besliyor.

Tarihte bugünün haberi 1986 yılı Bulvar Gazetesi’nden. Bulvar Gazetesi, “AIDS çığ gibi büyüyor!” başlıklı haberini “homoseksüel hastalığı olmaktan çıktı” spotuyla veriyor.

Gazete, “normal bir cinsel hayat sürdürdükleri halde kaçamak yapan kocaları kanalıyla AIDS hastalığına yakalanan kadınlar” ifadeleri ile günümüzde hala süren HIV pozitif kişilere (Human Immunodeficiency Virus-İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü)  yönelik var olan önyargıları besliyor. Dahası “normal bir cinsel hayat” vurgusu ile “normal” kabul edilmeyen cinselliklere gönderme yaparak, HIV’in normal kabul edilmeyen cinsel edimlerden kaynaklandığı çarpıtmasını yapıyor.

Önyargıyı besleyen haberler ölümcüldür!

Bulvar aynı haberde HIV pozitif bir anneyi “AIDS’li annenin AIDS’li bebeği” ara başlığı ile haberleştiriyor. Bu haberde “kendi gibi bebeğinin de öleceğini biliyor” diyor ve HIV ile AIDS’i aynı kefeye koyuyor yetmezmiş gibi HIV’in baskılayıcı tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermiyor. Haber “Amerikalı ünlü sosyete makyajcısı Way Bandy’nin AIDS’ten ölmesi”nin ardından ünlülerin panik içinde olduğunu belirtip ve HIV’i canavarlaştırıyor.

HIV, günümüzde uygun, etkili ve baskılayıcı tedavi yöntemleri ve düzenli ilaç kullanımı sayesinde kronik hastalıklar statüsünde. Yani tedaviye düzenli bir şekilde bağlı kalındığında ve etkin bir tedavi ile HIV pozitif her insan sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebiliyor. Ancak halkı yanlış bilgilendiren bu haberler yayınlanmaya devam ediyor.

Üstelik HIV hakkında yanlış bilgiler yayan bu haberler, halk sağlığı konusunda büyük tehlike arz ediyor. Bu ve benzeri haberler nedeniyle HIV pozitif kişi hastalığın tedavisi olmadığını düşünebilir. Son bir not; AIDS’in  (Acquired Immune Deficiency Syndrome-Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) HIV pozitif kişinin tedavi olmadığında yaşadığı bir sendrom olduğunu da hatırlatalım.

HIV hakkında sıkça sorulan sorulara göz atmak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Ücretsiz HIV testi için

İstanbul- Kurtuluş Semt Polikiliği

Adres:  Abide-i Hürriyet Caddesi, Mezarlık Çıkmaz Sokak No: 2 Şişli/İstanbul

Telefon: 0212 234 48 31 – 0212 232 18 43 – 0212 234 03 66

Ankara-Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi

Adres: Meşrutiyet Mahallesi No: 52 Kızılay, Çankaya Ankara

Telefon: 0850 455 02 65

Salı ve Perşembe günleri 09:00–20:00 saatleri arasında, Çarşamba günü ise 09:00–17:00 saatleri arası hizmetten yararlanmak mümkün.

Merkez sadece yüz yüze danışmanlık vermiyor. 0850 455 02 65 No’lu telefondan HIV ve AIDS konusunda telefon danışmanlığı da veriyor. Test öncesi ya da sonrası, HIV ile ilgili merak ettiklerinizi bu numarayı tuşlayarak öğrenebiliyorsunuz.


Etiketler: medya
İstihdam