01/06/2018 | Yazar: Esra Güleç

“Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” kitabının yazarı Zülal Kalkandelen ile son kitabını ve hayvan özgürlüğü mücadelesini konuştuk.

Bu kez “Vegan Devrim”i okuma vakti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” kitabının yazarı Zülal Kalkandelen ile son kitabını ve hayvan özgürlüğü mücadelesini konuştuk.

Zülal Kalkandelen’in “Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” kitabının imza günü Ankaralı okurlar için 23 Mayıs’ta Veganka’da gerçekleşti. Kaos GL.org okurları için kitabın yazarı vegan gazeteci, editör, çevirmen, aktivist Zülal Kalkandelen ile kitabı üzerine görüştük.

Yıllardır vegan olarak hayatınızı devam ettiriyorsunuz ve bu alanda çokça bilgi birikimine sahipsiniz. Kitabınızın hazırlanış süreciyle bu sürecin iç içe olduğunu söyleyebilir miyiz? Kitabın ortaya çıkış hikâyesini merak edenlere nasıl bir cevabınız olur?

Kitabın ortaya çıkış hikâyesi çok daha öncesinden yayımlanmış dijital bir kitaba dayanıyor aslında. Yayınevinin editörünün de vegan olması böyle bir kitabın yazılmasını sağladı. Aslında veganlığa dair bilinçlendirici yazıların derlendiği bir kitap düşünüyorduk. Daha sonra dijital kitabımızdan da bağımsız, vegan devrimini ve hayvan özgürlüğünü anlatabileceğimiz bir kitap yazmaya teşvik edildim yayınevi tarafından.

Kitabın hazırlanış süreci totalde 6 ay sürdü diyebilirim. Benim için oldukça heyecan vericiydi. Bir insanı dahi bu kitapla etkileyebilme ihtimali ve hayvan özgürlüğüne sağlayabileceğim katkı beni fazlasıyla umutlandırıyor.

“Hayvan özgürlüğünü destekleyen çok fazla insan olduğunu fark ettim”

Peki, okurlarınızdan aldığınız tepkiler nasıl oldu?

Hiç beklemediğim kadar olumlu tepkilerle karşılaştım. Kitabımı okuduktan sonra vegan olduğunu söyleyen çok fazla insanla karşılaşıyorum ve bu da beni oldukça mutlu ediyor.

Kitap imzalatmaya gelen bir anne, kızlarının kendilerini vegan olmaya teşvik ettiğini ve kızları sayesinde vegan olduğunu söylediğinde çok etkilendim. Kitabımı imzalatmaya geldikleri sırada onlarla sohbet ettiğimde, hayvan özgürlüğünü destekleyen çok fazla insan olduğunu fark ettim.

“Devrimci olabilmek için vegan devrimi de özümsemek için okumalı”

Dünyada ve Türkiye’de vegan hareketin nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünyada elbette çok daha yaygın Türkiye ile kıyasladığımız zaman. Tabi Türkiye’de de çok olumsuz bir tablo yok. Özellikle gençler çok fazla ilgi gösteriyor bu konuya. Bu da ileride çok daha iyi şeyler olacağını gösteriyor.

Son olarak kitabınızı neden alıp okumalılar?

Türlerin eşitliği, hayvan özgürlüğü, devrimci olabilmek için vegan devrimi de özümsemek ve sömürüsüz bir hayatı yaratabilmek için okunmalı. Bundan daha güzel bir gerekçe olamaz zaten.


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam