27/03/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Osmanlıdan Günümüze Kadın Dergileri” sergisinde Kaos GL ve Kaos Q+ dergileri yer aldı.

Bu sergide Kaos GL var! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Osmanlıdan Günümüze Kadın Dergileri” sergisinde Kaos GL ve Kaos Q+ dergileri yer aldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Osmanlıdan Günümüze Kadın Dergileri” sergisi dün (26 Mart) açıldı.

Çankaya Galeri’de açılan sergide cumhuriyet öncesi ve sonrasında kadınlara yönelik hazırlanan, kadınların çıkardığı ve okurlarının çoğunlukla kadınlar olduğu dergilerin kapakları sergilendi.

SES Ankara Şubesi’nden Nazan Karacabey, Barış Akademisyeni Funda Şenol Cantek ve Ayizi Yayınları’ndan çıkan “Osmanlı Kadınlarının Hayat Hakkı Arayışının Bir Hikâyesi” kitabının yazarı Aynur Demirdirek’in hazırladığı sergide Kaos GL ve Kaos Q+ dergileri de yer aldı.

Açılış konuşmasında Funda Şenol Cantek, Osmanlı dönemindeki kadın dergilerinin, kadınların hak arama mücadelesinin sesi olduğuna, 70’li yılların sonuna kadar çıkan dergilerin de kadınlar adına erkek dergiciler tarafından çıkarıldığına dikkat çekti.

“Kaos GL Dergi hareketinin kendini tanıtabilmesi için oldukça önemli”

Cantek konuşmasında şunları söyledi: “Kadınların kendilerinin kaleme aldığı dergilere 70’lerden itibaren rastlıyoruz. Özellikle 80’lere doğru kadınlar bu dergilerle kendi seslerini duyuruyorlar. Feminist, pazartesi bu dergiler arasında. 1980 sonrası kimlik siyasetinin yükselmesi ve 1980 darbesinden sonraki depolitizasyon sonucunda sol muhalefetin baskılanmasının hayırlı bir sonucu olarak kadın hareketi yükseliyor ve bu dergilere de yansıyor. Ayrıca 1990’li yıllarda sadece kadın dergilerini değil LGBTİ dergilerini de görüyoruz. Kaos GL Dergi, LGBTİ’ler açısından, hareketinin kendini tanıtabilmesi için çok önemli. Ardından Kaos Q+ Dergi’si ise queer teorinin akademideki izini sürüyor.”

“Osmanlıdan Günümüze Kadın Dergileri” sergisi 29 Mart Cuma gününe dek Galeri Çankaya’da ziyaretçilerini bekliyor.


Etiketler: kadın
nefret